U-Talent

13 april 2021

Koningin Máxima brengt een digitaal werkbezoek aan StudentinzetopSchool

Foto’s door Ingrid Aafman

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op dinsdag 13 april een digitaal werkbezoek aan het landelijk platform StudentinzetopSchool. Bij dit platform zijn diverse niet-commerciële initiatieven aangesloten die studenten uit het hoger onderwijs inzetten in het voortgezet onderwijs. Student op School (SOS) neemt deel aan dit landelijk platform. SOS is een project van Universiteit Utrecht. Studenten helpen via SOS leerlingen van verschillende U-Talentscholen.

Studenten helpen scholen bij corona-achterstand
Studenten ondersteunen examenleerlingen van het schooljaar 2020-2021 in de voorbereiding op het eindexamen. Scholen betalen een vast bedrag voor één-op-één online of offline bijles voor een leerling. De studenten worden getraind en begeleid door de lerarenopleidingen van universiteiten en hogescholen. Op deze manier wil StudentinzetopSchool de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen beperken en de docenten in het voortgezet onderwijs een steuntje in de rug te geven. Daarnaast hoopt het platform studenten te interesseren in een baan in het onderwijs en zo het lerarentekort op termijn terug te dringen. Onder meer de VSNU, de VO-raad, diverse universiteiten en hogescholen, belangenorganisatie van studenten en scholieren en enkele nietcommerciële bijlesinitiatieven zijn aangesloten bij StudentinzetopSchool.

“Zowel het onderwijs als de bèta hebben de komende jaren leerlingen en studenten zoals deze nodig om het lerarentekort en de werkdruk van docenten goed op te vangen” – Marjolein Gelauff, projectleider Student op School en projectmedewerker U-Talent

Digitaal werkbezoek van Koningin Máxima
Koningin Máxima ging op dinsdag 13 april in gesprek met Marjolein Gelauff, projectleider Student op School en projectmedewerker bij U-Talent over de uitdagingen en de toekomstplannen. Aansluitend sprak zij met Bo en Marit, leerlingen van het Nieuwe Eemlanden die via StudentinzetopSchool van een SOS-student bijles krijgen in de voorbereiding naar de eindexames. De leerlingen vertelden over de impact die de bijles heeft op hun voorbereiding op het eindexamen.

Marjolein Gelauff over het werkbezoek: “Koninging Máxima stelde goede vragen, was duidelijk goed ingelezen, toonde voornamelijk interesse in de bètavakken en kwam meerdere malen terug op het belang van een goede match tussen student en leerling. Ook besteedde ze aandacht aan hoe belangrijk het is dat jongeren geprikkeld worden om zowel met bèta als het onderwijs aan de slag te gaan. Máxima was blij verrast om van Marit en Bo te horen dat ze pedagogiek en geneeskunde wensen te gaan studeren. Zowel het onderwijs als de bèta hebben de komende jaren leerlingen en studenten zoals deze nodig om het lerarentekort en de werkdruk van docenten goed op te vangen.”

Bekijk hier de korte video van het digitaal werkbezoek van Koningin Máxima aan StudentinzetopSchool:

 

Lees meer over het Utrechtse initiatief Student op School.

Lees meer over het landelijk platform StudentinzetopSchool

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.