5 februari 2021

Thesissymposium jaarklas 2021 | Succesvolle online editie

Dit jaar werd het Thesissymposium voor het eerst volledig online georganiseerd. Panelruimtes en posterpresentaties werden ingeruild voor videopresentaties en sessies via Zoom. De online afsluiting van het U-Talent Academy thesistraject voor leerlingen uit 6 vwo bracht ook een groot voordeel met zich mee. Het gaf de mogelijkheid om het symposium groots op te zetten met veel ruimte voor geïnteresseerden om de avond bij te wonen. Zo waren er meer dan 360 aanwezigen bij het event! Van leerlingen, wetenschappers tot docenten, ouders en grootouders. Iedereen was welkom om het symposium vanuit eigen huis live bij te wonen.

Winnaar thesisfilmpje
De avond werd afgesloten met de onthulling van het winnende thesisfilmpje: ‘De invloed van ontstekingsremmers op de NGF-concentratie in een knie met artrose of reumatoïde artritis’ door de leerlingen Milou Cnossen, Bowien van Bemmel, Eline Suurmeijer, Jifke van der Wiel. De leerlingen zijn afkomstig van het Nieuw Lyceum Bilthoven en Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort. Tijdens hun onderzoek zijn zij begeleid door wetenschapper Laura Creemers van het UMC Utrecht. Bij het maken van het filmpje zijn de leerlingen geïnspireerd geraakt door het populaire nieuwsprogramma Zondag met Lubach. Bekijk hier het winnende filmpje:

6 nominaties voor beste thesisfilmpje
De onderwerpen die gepresenteerd werden waren bijzonder gevarieerd. Van fijnstofblootstelling en de effectiviteit van maatregelen daartegen (zoals het gebruik van stoffen of wegwerpmaskers) tot onderzoek naar de stem van sociale robots. Iedere presentatie werd beoordeeld door een U-Talentdocent geassisteerd door leerlingen uit 5 vwo. De leerlingen stonden dit jaar bovendien voor een nieuwe uitdaging: het presenteren en toelichten van hun onderzoek aan de hand van een pakkende video. De leerlingen hebben dit met veel enthousiasme en creativiteit opgepakt. Waarvoor complimenten!

De nominaties gingen naar:

Nieuwsgierig naar een van de andere toffe thesisfilmpjes? Dit kan je opvragen door te mailen naar
u-talent@uu.nl