10 december 2020

De Alfa-academie is gestart!

Op 8 december kwamen bijna 30 leerlingen van zeven verschillende U-Talent partnerscholen naar Drift 21 in Utrecht voor de Kick-off van de U-Talent Alfa-academie. De enthousiaste leerlingen maakten kennis met elkaar, de universiteit en een aantal van de docenten van de taal- en cultuuropleidingen die samen het programma van de Alfa-academie verzorgen.  

Schrijver worden, misschien een taal studeren, of gewoon ontzettend veel houden van literatuur: de leerlingen hadden allemaal hun eigen motivatie om zich aan te melden voor de Alfa-academie. Tijdens dit 1,5 jaar durende programma maken ze kennis met verschillende wetenschappelijke perspectieven op taal, literatuur en cultuur. Op het programma staan onderwerpen zoals: talig sporenonderzoek, experimentele literatuur, minderheidstalen, digital humanities en dierenverhalen.   

Na een creatief namenspel werden de leerlingen gelijk aan het werk gezet door de student-assistenten Frances en Patrick. Onder hun begeleiding zochten de leerlingen naar straatpoëzie rondom de universiteitsgebouwen in de binnenstad, analyseerden ze de gevonden gedichten en rapporteerden over hun interpretaties.  

Aan het einde van de middag kregen de leerlingen een aantal korte presentaties van UU-docenten van wie ze tijdens een van de tien campusdagen op de universiteit les zullen krijgen. Samen met Bert le Bruyn voerden de leerlingen ter plekke een taalkundig experiment uit en van Luisa Meroni hoorden ze over de verschillende dialecten in Italië en hun omgangsvormen met eten. Dit was slechts een voorproefje op wat hen te wachten staat tijdens de Alfa-academie. De eerste echte campusdag is op 19 januari, eveneens op Drift 21. 

 

 

Foto’s: Margreet Pieper