9 november 2020

U-Talent Academy leerlingen publiceren thesisonderzoek

Publicatie onderzoek naar antibioticaresistentie - U-Talent Academy leerlingenU-Talent Academy-leerlingen Marit van Laatum, Femke Kraal en Hilde Kronemeijer mochten onlangs hun thesisonderzoek publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Young Scientists Journal.’ De drie Academy-leerlingen deden hiervoor onderzoek bij het UMC Utrecht naar de strijd tegen antibioticaresistentie. 

Onderzoek naar MRSA bacterie 

De drie leerlingen werden in hun onderzoek begeleid door dr. Frank Coenjaerts en masterstudent Remy Muts van het Department of Medical Microbiology van het UMC Utrecht. Met hun onderzoek dragen ze bij aan de ontwikkeling van een medicijn tegen de MRSA bacterie, de bekende ziekenhuisbacterie die resistent is tegen veel soorten antibiotica. Als onderdeel van het zoeken naar een oplossing tegen deze bacterie, die het schadelijke eiwit ‘alfa toxine’ produceert, hebben de leerlingen essentieel onderzoek verricht naar de verschillende mutaties van dit eiwit en de mate waarin de verschillende eiwitten lichaamscellen aantasten. 

U-Talent Thesis

Voor de U-Talent Thesis van jaarklas 2020 mochten de Academy-leerlingen onderzoek doen in een bètarichting onder leiding van Utrechtse wetenschappers. Bij het begeleiden van de leerlingen zijn wetenschappers van alle departementen van de faculteit Bètawetenschappen, soms van Geowetenschappen en van het UMC betrokken. Door veel Academy-leerlingen wordt dit onderzoek als kers op de taart gezien van hun tweejarige onderwijsprogramma. De leerlingen besteden gemiddeld zo’n 100 uur per persoon om een goed onderbouwd onderzoek uit te voeren.

Voor de jaarklas 2020 was het eindproduct van het thesisonderzoek: “Schrijf een wetenschappelijk artikel bestemd voor het tijdschrift Young Scientists Journal.” Een aantal van deze artikelen zijn daadwerkelijk opgestuurd naar dit wetenschappelijke tijdschrift. Het onderzoek van Marit, Femke en Hilde werd geselecteerd voor publicatie. 

Lees meer over de U-Talent Thesissymposium 2020 en de thesisonderzoeken.

Lees het gepubliceerde artikel.