16 november 2020

Girls Club IN: “Coole rondleiding en leuk Scratch-project”  

Eind oktober was het eindelijk zo ver: de U-Talent Girls Club Informatica en Natuurkunde ging van start. Bijna 25 meiden uit 3 vwo kwamen naar de universiteit om te ontdekken wat informatica precies inhoudt en hoe de natuurkunde-laboratoria er van binnen uitzien. De dames moesten geduldig wachten op de start: vanwege de lockdown gingen de eerder geplande bijeenkomsten niet door. 

 Mondkapjes op of af?
“Met een rolmaat hebben we nauwkeurig nagemeten of de scholieren netjes op 1.5 meter afstand konden zitten en dus hun mondkapjes af mochten zetten. Met bijna 25 leerlingen paste dat maar net in het lokaal”, vertelt U-Talent projectmanager Ragna Senf lachend. “Gelukkig maar, want community-vorming is een stuk makkelijker als je de mimiek van je leerlingen daadwerkelijk kan zien.

Games en laboratoria
De leerlingen kregen een divers programma voorgeschoteld: na twee korte presentaties over informatica en natuurkunde volgde een kennismakingsquiz door Noor ten Veen, de betrokken natuurkunde-studente. Wie van jullie weet het wachtwoord van Donald Trump? en andere prikkelende vragen passeerden de revue. Daarna kregen de scholieren uitleg over Scratch, een simpele programmeertaal, en ontwikkelden ze in groepjes zelf een game. De resultaten van 1,5 uur werk waren indrukwekkend”, aldus Ragna. 

Tegelijkertijd werden de leerlingen in kleine groepjes rondgeleid bij de natuurkunde-laboratoria. Bijzonder, want daar lopen normaal gesproken geen leerlingen rond. De scholieren waren dan ook onder de indruk: De rondleiding door het lab vond ik het leukst! 

Hoe nu verder?
De groep 3 vwo-leerlingen komt dit schooljaar nog twee keer naar de universiteit. Begin 2021 kunnen leerlingen uit 2 vwo zich aanmelden voor de nieuwe jaarklas. Ragna: “We hopen, net zoals iedereen in het onderwijs, dat de lessen gewoon op de campus door kunnen gaan”.  

Met de Girls Club hopen U-Talent en de Bètafaculteit van de Universiteit Utrecht meer vrouwelijke leerlingen te enthousiasmeren voor de hardere bètavakken.

Lees verder over de Girls Club