22 oktober 2020

U-Talent UP | Klaarstomen voor het hoger onderwijs

UP bijeenkomst tweeEind september kwamen bijna dertig leerlingen naar de campus voor de tweede U-Talent UP (University Pioneers) bijeenkomst.

“Wat ik vooral leuk vind, is de hoeveelheid animo onder de leerlingen om meer te leren over studeren en het hoger onderwijs. Je merkt dat je de leerlingen echt kan bereiken met dit project,” aldus UP-begeleider Lale Yücel.

Leven als student
De leerlingen gingen o.a. in gesprek over het leven als student en kwamen meer te weten over de
landelijke studentenvakbond (LSVb). Oud-pionierstudent en LSVbbestuurslid Esma Kendir ging met de leerlingen in gesprek over het student-zijn en haar eigen loopbaan.

Door middel van een workshop leerde Esma de leerlingen meer over de LSVb en via een ‘biasspel’ gingen de leerlingen in groepjes zelf aan de slag om profielen te schetsen van studenten met verschillende studierichtingen. Wat voor beeld hebben de leerlingen van deze verschillende studenten? En wat voor vooroordelen?  Waar zijn deze vooroordelen op gebaseerd en kloppen zij met de werkelijkheid?      

Nieuwe vragen
De UP bijeenkomst riep weer nieuwe vragen op bij de leerlingen.
UP-begeleider Lale: Wat ik bijzonder vond, is dat één van de leerlingen na de bijeenkomst naar mij toe kwam met een vraag.Maar mevrouw, hoe weet ik nou wat ik zélf echt leuk vind? En of ik niet enkel een studie overweeg, omdat mijn ouders of zus dit interessant vinden?” Een belangrijke kwestie voor veel leerlingen waar best kritisch bij stil mag worden gestaan. Het onderwerp studiekeuze zal zeker nog aan bod komen tijdens een van de volgende UP bijeenkomsten.    

Wat is U-Talent UP?
U-Talent UP is een programma voor
bovenbouw havo– en vwo-leerlingen, waarvan de ouders niet hebben gestudeerd aan een universiteit of hogeschool (in Nederland). Bij U-Talent UP bezoeken leerlingen meerdere malen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht, komen ze in contact met andere UP-leerlingen en docenten en maken ze kennis met het hoger onderwijs.   

Lees meer over U-Talent UP.