13 oktober 2020

Succesvolle start – online docentenprogramma 

docentennetwerk scheikunde[1]

Uitwisseling en professionalisering in coronatijden
De eerste U-Talent docentennetwerken zijn deze week gestart. Voor nu geen bijeenkomsten op de campus met elkaar en lekkere broodjes, maar online meetings in Teams: dat was even wennen voor de organisatoren en de deelnemers. Gelukkig is er bij U-Talent inmiddels heel wat ervaring opgedaan met online-bijeenkomsten en waren ze interactief en leerzaam. 

Roulerend door break-out rooms
Het 
Docentennetwerk Wiskunde start dit jaar voor het eerst en 22 wiskundedocenten uit de regio hebben zich aangemeld. Het onderwerp van de eerste bijeenkomst gonsde al een poosje onder wiskundedocenten: de boeken van Amerikaanse wiskundedocent Craig Barton over hoe je wetenschappelijke inzichten kan implementeren in je wiskundelessen. Onder leiding van Theo van den Bogaart (lerarenopleider HU) en Rogier Bos (vakdidacticus UU) bespraken de docenten de toepassing van Bartons inzichten.  

In het begin was het even aftasten, maar toen de deelnemers eenmaal soepel door de break-out rooms rouleerden kwamen de discussies over Barton los. “Het netwerk is er niet alleen om inhoudelijke stappen te zetten, maar ook om elkaar beter te leren kennen,” zegt Rogier tegen de groep. Aan het einde stromen de positieve berichtjes door de chat: “Dank voor deze stimulerende en inspirerende bijeenkomst!” typt een van de deelnemers. 

Leraren-in-opleiding
Bij het 
Docentennetwerk Informatica sloten ook leraren-in-opleiding aan, die gelijk na hun college over vakdidactiek de bijeenkomst inkwamen. Prof. dr. Johan Jeuring gaf een lezing over programmeeronderwijs en in de chat werden ondertussen tips uitgewisseld.  

 Een deel van de vijftien deelnemers kende elkaar al van het netwerk dat de afgelopen jaren gewoon op de Uithof plaatsvond, maar er zijn ook nieuwe deelnemers die de kennis over hun vakgebied willen updaten en uitbreiden. Vooral voor informaticadocenten is het fijn om een netwerk te hebben, omdat ze vaak de enige vakdocent op hun school zijn.  

Aan het einde van de bijeenkomst bedenken de deelnemers zelf waar ze het de volgende keer over willen hebben. Het onderwerp wordt: interactieve werkvormen voor (online) informaticaonderwijs.  

Boven verwachting
De eerste bijeenkomst van het 
Docentennetwerk Scheikunde werd afgetrapt met een lezing van Dr. Ing. Edwin van den Worm over medicinale planten als complexe organische synthetici. Ook hierbij waren, naast docenten scheikunde, ook leraren-in-opleiding van de Hogeschool Utrecht aanwezig.  

De deelnemers waren erg enthousiast over de lezing. “Van tevoren leek de lezing mij al interessant: maar het was boven mijn verwachting!” deelde een deelnemer van het netwerk na afloop in de chat.  

Andere docentennetwerken
Binnenkort starten ook de docentennetwerken 
NatuurkundeNLT en Science en techniek. Voor de netwerken die al gestart zijn, kun je je nog aanmelden zodat je de volgende bijeenkomst kan bijwonen.  

Lees meer: https://u-talent.nl/leerling-en-docentprogramma-2020-2021