U-Talent

6 oktober 2020

Alfa-academie van start bij U-Talent

Waarom is sommige literatuur verboden en welke rol spelen dialecten in de samenleving? Hoe verbinden woorden en taal ons met elkaar en hoe vergroten ze juist ook de afstand tussen mensen? Bij de Alfa-academie onderzoeken 5/6 vwo-leerlingen vragen op het gebied van taal en cultuur.

In 2020-2021 doen acht scholen mee met de Alfa-academie. Het afgelopen half jaar heeft er veel waardevolle uitwisseling plaatsgevonden tussen deze scholen en hebben zij actief meegedacht over de invulling van het programma.

“Leerlingen maken tijdens dit programma kennis met de wetenschappelijke talenopleidingen en daar zijn de scholen en wij als U-Talent heel enthousiast over.”- Projectleider Margreet Pieper

Het programma van de Alfa-academie is opgebouwd uit 10 moduledagen, verspreid over anderhalf jaar, die zoveel mogelijk op de campus zullen plaatsvinden. Tijdens de modules krijgen de leerlingen les van wetenschappers op het gebied van de talen Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Klassieke talen, Middelwelsh, Nederlands, Oudiers en Spaans. Naast de modules is er een aanvullend programma voor de leerlingen op hun eigen school. Leerlingen kiezen uit een programma met meerdere talen, of een programma specifiek over Frans:

De kracht van taal: in dit brede programma komen maar liefst 10 talen aan bod. Van letterkunde tot taalkunde: leerlingen gaan aan de slag met alle aspecten van taal en literatuur!
L’Étranger: dit programma staat volledig in het teken van Frans. Een bekende roman wordt gebruikt om het Frans van alle kanten te onderzoeken.

Meer weten? Lees meer en meld je leerlingen aan voor de Alfa-academie.