13 januari 2020

Thesissymposium Jaarklas 2020

Het Thesissymposium van Jaarklas 2020 vindt plaats op 14 januari 2020 vanaf 18.30 uur bij het University College Utrecht. Ouders/begeleiders zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken naar de Thesispresentaties.

De capaciteit van de zalen waar het symposium plaatsvindt is beperkt, daarom vragen we iedereen die van plan is te komen zich aan te melden. Het inschrijfformulier hiervoor is via de mail verzonden.

Hieronder kunt u het programma van deze avond bekijken, met daaronder de onderwerpen met een beschrijving.

Programma
18:30-19:00 Ontvangst
19:00-19:15 Welkom
19:15-19:50 Keynote-lezingen
20:00-20:25 1e parallelsessie (workshops, posterpresentaties, lezingen)
20:30-20:55 2e parallelsessie (posterpresentaties, lezingen)
21:00-21:30 Afsluiting door Toine Pieters, bekendmaking publieksprijs, borrel

Bekijk het volledige programma van het Thesissymposium (pdf versie). Hier kunt u zien in welke zaal de presentaties worden gegeven. Of bekijk het programma op de pagina Programma Thesissymposium Jaarklas 2020.

Locatie
University College Utrecht, Maupertuusplein 1, 3584 EE Utrecht

Uw wereld in nieuwe kleuren
Caspar Waterham, Emre Halici, Tim Meijer, Victor Wesselingh
Departement: Natuurkunde

De kans is groot dat u deze tekst op een beeldscherm leest. Realiseert u zich dat de kleuren die u nu ziet maar primitief zijn ten opzichte van wat wij u kunnen bieden?

Tijdens ons onderzoek hebben wij ontdekt hoe slecht het kleurbereik van de huidige beeldschermen is en hoezeer wij dit kunnen verbeteren. Wij gaan u meenemen in de huidige revolutie van beeldschermen; wij laten u zien hoezeer wij het kleurbereik met behulp van nanokristallen hebben vergroot.

Dus, wilt u een inzicht krijgen in de huidige vooruitgang in beeldschermen en begrijpen hoe dit mogelijk is? Dan zullen wij u tijdens onze presentatie verlichten.

Het geheim achter Alzheimer
Hidde Bertens, Luc van Maldegem, Max Hedeman Joosten
Departement: Biologie

Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland Alzheimer, maar het duurt gemiddeld 14 maanden voordat er iemand mee wordt gediagnosticeerd. Het is de grootste kostenpost voor de zorg. Dit komt omdat mensen met Alzheimer vergeetachtig worden en mantelzorg nodig hebben. De oorzaak van deze hartverscheurende ziekte is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Kenmerkend in het beginstadium van Alzheimer is de hyperactiviteit in de hersenen, waardoor de slachtoffers van Alzheimer epileptische aanvallen krijgen. Wij proberen dit te verklaren in ons onderzoek, met als doel om de mensheid een stap dichterbij een Alzheimer-loze wereld te brengen.


Het astrolabium
Julia Bijl, Twirre Meulenbelt
Departement: Wiskunde

Hoe werd de tijd bepaald in de middeleeuwen? Vroeger bepaalde men onder andere de tijd met behulp van de stand van de zon en zonnewijzers of met een astrolabium. De laatstgenoemde is een wonderbaarlijk instrument dat de stand van de sterren of de zon gebruikte voor vele wetenschappelijke doeleinden. Een van die doeleinden was het bepalen van de tijd. In ons onderzoek focussen we vooral op hoe nauwkeurig deze tijdsbepaling was. Dit hebben we gedaan door voornamelijk op de stand van de sterren te letten, hebben ze deze wel goed overgenomen? Wij hebben zelf astrolabia gemodelleerd met de technologie van nu en deze hebben we vergeleken met de astrolabia van vroeger.

Flitsende zenuwcellen: vernieuwend, maar ook effectief?
Nienke Metzger en Manon van de Pol
Departement: Biologie

Signalen in de hersenen verplaatsen zich razendsnel, maar hoe snel? Jarenlang is de geleidingssnelheid bepaald met behulp van elektrische schokjes, maar de vraag is of dit wel de meest effectieve manier is. Een aantal jaar geleden is er een nieuwe methode de wetenschap binnen geslopen. Deze methode heet optogenetics en maakt gebruik van een ingebouwd gen dat reageert op lichtflitsen. Om te onderzoeken welke methode efficiënter is, hebben wij met beide methodes de geleidingssnelheid in muizenhersenen gemeten. Bent u benieuwd welke methode een doorbraak in de wetenschap kan opleveren? Kom dan naar onze presentatie!

Een nieuw medicijn tegen kanker?
Ella Bouman, Isabelle Müller, Renske Idzenga
Departement: Biologie

Kanker is een groot probleem voor de volksgezondheid en is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Kankercellen groeien oncontroleerbaar door genetische veranderingen, zoals een mutatie in het DNA. De oncontroleerbare groei van kankercellen kan worden veroorzaakt door fouten in de kwantiteit van bepaalde eiwitten. Voorbeelden van kanker-gerelateerde eiwitten zijn KANK1 en KANK2. Deze eiwitten zorgen voor een remming van celmigratie en celdeling. Wij hebben het cytoskelet van de cel veranderd door het toevoegen van nocadazol, een mogelijk kankermedicijn. Wat gebeurt er nu met de plaats van de KANK eiwitten in de cel? En zijn KANK1 en KANK2 mogelijk doelwitten voor een nieuw kankermedicijn? Dit zijn enkele vragen die wij tijdens onze presentatie gaan beantwoorden.

Bewegende bouwsteentjes  
Casper Hamster, Jaap de Ruiter
Departement: Scheikunde

Stel je voor dat in de toekomst Ikea kasten zichzelf in elkaar zitten. Niet jij, niet een robot, maar de kleine deeltjes waar de kast zelf uit bestaat. Self-assembly is een snel ontwikkelend onderzoeksgebied. Nu staat het nog in zijn kinderschoenen, en wordt er vooral fundamenteel onderzoek gedaan. Wij hebben hier een klein steentje aan bijgedragen door colloïden, dit zijn kleine deeltjes die nog wel met een microscoop bekeken kunnen worden, in cirkels te laten bewegen. De colloïden bewegen echter niet alleen op zichzelf, maar bewegen ook als groep op bepaalde manieren. Door deze deeltjes geordend als groep te laten bewegen is de eerste stap naar een zelf bouwende ikea kast gezet. Voordat we zover zijn om hiermee zelf bouwende ikea kasten te maken, kunnen de toepassingen van bewegende colloïden ook heel ergens anders liggen. Wij gaan jullie vertellen over het onderzoek wat wij met onze deeltjes hebben gedaan, en welke conclusies over hun gedrag hieruit gehaald kunnen worden.

Showering with Muons – The correlation between muon flux and the earth-sun distance
Daan Wolyhuis, Nienke Bezemer from SG Huizermaat and Cato van Ojen from USG
Departement: Natuurkunde

Did you know that you’re standing under a shower right now? That’s right. At this moment you are standing under a shower of tiny particles created by cosmic radiation. Fascinating right? Come and have a look at the world of particle physics, we will explain about the muon showers originating from cosmic radiation and why this is related to the changing distance between the earth and the sun. We worked with the HiSPARC project, which has muon detectors all over the Netherlands, Great Britain and Denmark. We used the data that these detectors have been collecting for years. Using python we sorted this data bulk and discovered a surprising shift.

Nieuwe expertise over de dialyse
Maria Wassink, Hannah Werner, Fleur Willemsen en Marieke Breddels
Departement: Farmacie

Nierpatiënten zijn vaak in het ziekenhuis voor dialyse. Dit ontneemt hen hun vrijheid. Wetenschappers zijn al lange tijd bezig om nierpatiënten hun vrijheid terug te geven door middel van het ontwerpen van een draagbare kunstnier. Het grootste obstakel in dit onderzoek is de verwijdering van ureum uit het dialysaat. Momenteel zijn er drie manieren voor de verwijdering van ureum, maar geen hiervan is nog ideaal. Wij hebben onderzoek gedaan naar één van deze manieren, adsorptie, en geprobeerd deze te verbeteren. Hiervoor hebben wij gerecycled piepschuim gebruikt. Voor een optimale werking is het piepschuim chemisch bewerkt. Er is al eerder onderzoek gedaan naar dit adsorptiemiddel, maar daarbij is er gebruik gemaakt van een andere productie wijze. Hier zit echter een flink prijskaartje aan. Als de productie wijze met gerecycled piepschuim rendabel is, dan is dit een grote stap richting het commercieel produceren van een draagbare kunstnier en krijgen nierpatiënten langzaam weer meer vrijheid.

Vergeet dat je Alzheimer hebt!?
Raul Paulina, Daniël Huitema & Demi van der Heijden
Onderzoeksgroep: UMC

Stel je eens voor dat we onze eigen baby’s zelf kunnen ontwerpen of dat we erfelijke ziektes kunnen laten verdwijnen. Dit is allemaal mogelijk aan de hand van de genetica, ofwel alles wat te maken heeft met DNA. Sinds de laatste twee decennia zijn we in staat DNA af te lezen en te analyseren. Tijdens onze presentatie maakt u een reis door de wondere wereld van de genetica. Wij nemen u mee in ons onderzoek naar genetische aandoeningen en de veelbelovende toekomst hiervan. Hoe mooi is het als we kunnen vergeten dat Alzheimer bestond?

Brain-Computer -Interfaces: science fiction of werkelijkheid?
Robin Olthuis, Oeds Blom & Brent ten Boom
Onderzoeksgroep: UMC

We kennen het uit de  Star Wars films: Dingen op afstand besturen met je gedachten, communiceren met je gedachten en laserkanonnen. Helaas blijven de laserkanonnen nog even een toekomstfantasie, maar zowel het besturen van machines op afstand als het communiceren met je gedachten is inmiddels dankzij Brain-Computer-Interfaces (BCI) binnen handbereik. Verder is het mogelijk om met je gedachten een game te spelen. Uit ons onderzoek is gebleken dat je niet alleen met je eigen gedachten een game kan spelen, maar ook met iemand anders gedachten. Benodigdheden: een kwast. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Kom dan naar onze thesispresentatie.

An orange a day keeps the COPD away?
Lara van ‘t Hoff, Lotte Penning, Meike Schuurman
Departement: Farmacie

Naar schatting lijden 615.000 mensen in Nederland aan COPD. In 95% wordt deze chronische luchtwegontsteking veroorzaakt door roken. COPD wordt wereldwijd doodsoorzaak nummer 3 in 2020. Er is tot op heden geen medicijn ontwikkeld die het verloop van COPD kan stopzetten of genezen. Hoe de sigarettenrook de ontsteking kan veroorzaken is nog niet volledig bekend. Er wordt nu gedacht aan overproductie van radicalen, dit zorgt voor hoesten, kortademigheid, moeheid en weinig spierkracht. Daarom proberen wij met alledaagse middelen op dit proces in te spelen. Zou het helpen om een sinaasappel te eten na het roken van een sigaret?

Strijd tegen antibioticaresistentie ten einde?
Marit van Laatum, Femke Kraal, Hilde Kronemeijer
Onderzoeksgroep: UMC

Wij hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een medicijn voor de MRSA-bacterie. Deze MRSA is resistent voor Meticilline, ‘s werelds meest gebruikte antibiotica, en is in de 1960’s uitgeroepen tot een wereldwijde epidemie. Daarom moet er zo snel mogelijk een alternatief voor antibiotica komen. De bacterie maakt ons ziek doordat hij een eiwit produceert: alfa toxine. Dit alfa toxine maakt onze rode bloedcellen kapot, waardoor ze afsterven en we ziek worden. Er is een antilichaam ontworpen dat zich aan alfa toxine moet binden, waardoor het geneutraliseerd wordt.
Van alfa toxine bestaan 21 soorten; het wild-type en zijn 20 mutaties. In ons onderzoek hebben wij van drie mutaties onderzocht of het alfa toxine van de mutaties effectiever is in het lyseren van onze rode bloedcellen dan dat van het wildtype.

De magische les (workshop)
Ruben de Bruijn en Ivo Melse
Onderzoeksgroep: Freudenhal Instituut

Krijgt u genoeg van al die ingewikkelde wetenschappelijke termen? Start dan de avond met wat heerlijke, rustige geschiedenis. Niet zomaar geschiedenis, want gedurende de magische les zullen we u vertellen over magie, nog niet Zwijnstein, maar wel bijna. We zullen het hebben over twee historische periodes; de renaissance en de verlichting. Het is echter net zo veel chemie en natuurkunde als hekserij. Magiërs gebruikten namelijk geen toverstokken, maar kennis en rede.

Ik zie niet wat jij ook niet ziet, maar het is er wel donkere materie
Bibiche de Lang, Maud Lukassen, Sterre Koolstra
Departement: Natuurkunde

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar eigenlijk kunnen we maar 5% van het hele universum zien. Het universum bestaat namelijk maar voor zo’n klein deel uit “normale” materie. Daarnaast heb je namelijk ook 68% donkere energie en 27% donkere materie. Donkere energie en donkere materie zijn allebei niet te detecteren of te zien, dus waarom weten we dan zo zeker dat het aanwezig is? Dat vroegen wij ons ook af en we wilden dit daarom graag onderzoeken. Aangezien dit beide grote begrippen zijn die om veel onderzoek vragen, hebben wij ons alleen gefocust op donkere materie. Helaas is het nog niet zeker wat de donkere materie precies inhoudt, ook niet voor wetenschappers. Daarnaast kwamen wij erachter dat het heelal steeds sneller uitdijt en wij hebben onderzocht wat de invloed van donkere materie hierop is.

The future lies in Quantum Artificial Intelligence
Carlo Jacobs, Florence Hietink, Wendy de Jong
Departement: Natuurkunde

Artificial Intelligence has become an integral part of our society. Neural Networks are currently being used by major technological companies such as IBM, Google, Facebook and Amazon. Prime examples are facial recognition on your iPhone, personalised advertisement on Facebook and self-driving technology, like Tesla’s. Quantum computers promise to propagate this success exponentially further! Even though a practical quantum computer isn’t available yet, research on the subject is rapidly being brought to fruition. Quantum computers are capable of performing some tasks exponentially faster than classical ones. The possibility of combining a quantum computer with a quantum AI algorithm is an extremely promising one that would allow for possibly enormous scientific discoveries. Curious about the best architecture for quantum neural network? Visit our presentation!

RSA-cryptografie: onkraakbare codes?
Jippe Hoogeveen en Menno Muller
Departement: Wiskunde

Elke dag worden miljoenen betalingen verricht via internet. Hiervoor moet allerlei informatie over en weer worden gestuurd. Zo moet je bijvoorbeeld je pincode naar de bank sturen, zodat zij kunnen controleren of jij het wel echt bent. Als criminelen deze berichten onderscheppen, kunnen ze makkelijk achter iedereens pincode komen. Daarom worden de berichten versleuteld volgens een ingenieus systeem: het RSA-algoritme. Zo kunnen de berichten alleen door de bank worden ontcijferd en hebben criminelen geen kans. Maar hoe werkt dit systeem precies? En is het misschien toch mogelijk om de code te kraken? Hierover gaan wij het hebben in onze presentatie.

Stressende baby’s?
Joost Verhoeven, Laure Babeliowsky, Marijn Jonkman
Onderzoeksgroep: UMC

Hoe zou jij het vinden als je een uur voor je wekker uit je bed getrokken wordt en het laatste uur in een fel belichte kamer met harde rockmuziek moet liggen? Dit is wat te vroeg geboren baby’s ervaren. Deze baby’s missen de laatste paar weken rust in de baarmoeder. Ernstig te vroeg geboren baby’s komen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te liggen. Dit is een zaal waar ze dag en nacht de beste zorg krijgen. Het contrast tussen de stille baarmoeder en het rumoerige ziekenhuis is erg groot. Dit zorgt voor een verhoogd niveau aan prikkels, wat stress kan opleveren bij een baby. Deze stress kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Hierdoor hebben de baby’s op latere leeftijd vaker moeite met leren en het verwerken van stress. Het geluid op de NICU is een van de oorzaken van deze stress. Wij hebben onderzocht wat de beste oplossingen zijn om het geluidsniveau te verlagen.

Brein’(t)
Jochem van Ierssel, Tom van Hattem, Marc Habegger
Onderzoeksgroep: UMC

De mobiele telefoon is in onze samenleving niet meer weg te denken. Behalve alleen maar voordelen zoals de snelle wereldwijde bereikbaarheid en een geavanceerde computer in je broekzak is er ook een groot nadeel, de mobiele telefoon zorgt voor afleiding. Een paar jaar geleden is er uit een onderzoek van de universiteit van California gebleken dat zelfs na het wegleggen van je mobiele telefoon, je hersenen er gemiddeld nog 23 minuten en 15 seconden door zijn afgeleid. Dit betekent dat je na het gebruik van een mobiele telefoon niet in volle concentratie ergens aan kunt werken. Waardoor kan dit komen? Komt dit verschijnsel niet heel erg overeen met de kenmerken van een verslaving?  Met behulp van een EEG en een methode waarmee volledig verlamde ALS patiënten kunnen communiceren, hebben wij geprobeerd om aan te tonen dat het gebruik van de mobiele telefoon voor een tijdelijke verandering in de activiteit van hersenen zorgt.

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer
Karlijn de Beukelaar, Lara Slaats, Puck Engelbarts
Onderzoeksgroep: UMC

Stel je voor, je staat met je aardappelschilmesje in de ene hand, en een aardappel in de hand, en plotseling weet je niet meer hoe je de aardappel moet gaan schillen. Dit lijkt te bizar voor woorden, maar helaas is een soortgelijke situatie voor 280 duizend Nederlanders werkelijkheid. Bij de ziekte van Alzheimer gaan de cognitieve vaardigheden van de patiënt langzaam achteruit. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de patiënt moeite heeft met het herinneren van recente gebeurtenissen, het herkennen van naasten en meer moeite heeft met spreken. Het ontstaan van de ziekte heeft nooit één oorzaak, het is altijd een combinatie van vele factoren. Bij de erfelijke vorm van de ziekte wordt er gedacht dat er een eiwit is die de oorzaak kan zijn van het ontstaan van de ziekte, namelijk APP. Hoe dit eiwit invloed heeft op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, zullen wij toelichten tijdens het symposium.

Drug targeting naar het hart
Argisjt Mkrtchjan, Femke Tilma, Joris Krabbe, Tom van Schuppen
Departement: Farmacie

Bij elk simpel pilletje dat je haalt bij de drogist zit een enorme bijsluiter. Het middel lijkt erger dan de kwaal. Hoe zwaarder het medicijn, hoe sterker de bijwerkingen van het medicijn zullen zijn. Om de impact van deze medicijnen in het lichaam te verkleinen kan gebruik gemaakt worden van drug targeting. Dit houdt in dat het medicijn verpakt wordt in een microscopisch transport molecuul. In Nederland sterven jaarlijks bijna 8000 mensen aan hartfalen, terwijl dit heel simpel op te lossen is. Antioxidanten zijn bewezen effectief, maar er is een grote dosis nodig voor het gewenste effect. Deze grote dosis kan schade aanbrengen in gezond weefsel. Door deze nanosystemen te gebruiken, worden alleen de hartspiercellen getarget. Toch is niet elk drug delivery system geschikt. Wij hebben onderzocht welk nanosysteem het meest geschikt is voor de targeting van rechter hartfalen.

Ben jij je DNA?
Annemarie de Boer, Bram Mesland, Ruby Kusters
Onderzoeksgroep: UMC

Stel je voor: nooit meer op doktersbezoek of een jarenlange zoektocht naar een diagnose, maar in één keer je DNA laten uitlezen en gelijk weten voor welke ziektes je vatbaar bent. Je kan preventief naar de dokter en eindelijk verandert geneeskunde in ‘voorkomkunde’. Is dit de toekomst? Wat staat er allemaal in je DNA en in hoeverre bepaalt dit jouw gezondheid? Wat zijn de voor- en nadelen van uitgelezen DNA?

Een week lang hebben wij het DNA onderzocht van een voor ons onbekend persoon, George. Aan de hand van zijn genen hebben wij geprobeerd vast te stellen aan welke ziektes hij lijdt. Als afsluiting van het onderzoek hebben we onze bevindingen in een gesprek met George gedeeld en hem advies gegeven. Wat hij toen vertelde over zijn gezondheid hebben we vergeleken met onze resultaten en dit heeft tot een opvallende conclusie geleid.

Fijnstof, eigenlijk niet zo fijn!
Noor Schepers, Sarah Krebbers, Tycho Schijf
Departement: Natuurkunde

Iedereen heeft ondertussen wel gehoord van klimaatverandering, en of je er nou in gelooft of niet, wetenschappers hebben toch écht bewezen dat het zo is. Nu blijkt er iets te zijn wat de aarde niet opwarmt, maar juist afkoelt! Fijnstof zorgt er netto voor dat de aarde afkoelt, dé oplossing voor het klimaatprobleem! Of toch niet… Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof erg slecht is voor de gezondheid. Door het inademen van fijnstof leeft de gemiddelde Nederlander een jaar korter! Om ervoor te zorgen dat deze problemen niet toenemen, maar juist afnemen, moet je niet te veel fijnstof inademen. Auto’s zijn een grote fijnstofbron en op de snelweg rijden veel auto’s. Door huizen verder van de snelweg af te bouwen, daalt de inname van fijnstof. Maar is dat wel echt zo? Wij hebben onderzocht wat de relatie is tussen de afstand tot de snelweg en de concentratie fijnstof in de lucht!

Een duik in de wondere wereld van mini-orgaantjes
Eline Hoogreef, Irina Kramers, Timo Klabbers
Departement: Diergeneeskunde

Chronische leverziekten komen steeds vaker voor en zijn meestal dodelijk. Levertransplantatie is vaak de enige oplossing voor veel dodelijke leverziekten. Dit werkt heel goed, maar is niet breed toepasbaar vanwege het gebrek aan donoren; 10% van de patiënten overlijdt voordat er een donorlever beschikbaar is gekomen. Gelukkig is hier een oplossing voor: het gebruik van personalised medicine. Dit houdt in dat medicijnen worden getest op het weefsel van een patiënt, zodat naar het meest effectieve medicijn kan worden gezocht. Een veelbelovende methode is het gebruik mini-orgaantjes, organoïden, voor de medicijntesten.

Tijdens ons onderzoek zijn wij gedoken in de wondere wereld van leverorganoïden. Wij hebben de giftige werking van paracetamol op de lever onderzocht, een eerste stap voor een medicijnmodel. Wij zien u graag bij onze presentatie met prachtige microscoopbeelden die laten zien hoe schadelijk paracetamol écht is.

Kosmologie
Tobias Groot, Stijn Lamberts en Theo de Rooij
Departement: Natuurkunde

Stel je voor, het is een heldere avond en je ligt in het gras. Boven je schijnen prachtige sterren en dan denk je je alle mysteries van het heelal, maar het is lastig te bevatten. Zeker als je bedenkt dat wanneer er een mysterie wordt oplost er alleen maar meer mysteries bijkomen. Dit was ook het geval bij 3 natuurkundigen die in 2011 een Nobelprijs wonnen voor het bewijzen van het versneld uitdijen van het universum. Voorheen was wel bekend dat het universum aan het uitdijen was, maar men dacht dat dit nog het gevolg was van de oerknal en dat het universum uiteindelijk zou stoppen met uitdijen en zou imploderen om weer een oerknal te veroorzaken. Nadat deze 3 natuurkundigen het bewijs had geleverd kwam al snel de vraag op, hoe kan het universum versneld uitdijen, daar is toch niet genoeg energie voor in het universum? Dit gat aan energie wordt gevuld door donkere energie.

Wil je meer te weten komen over donkere energie? Kom dan zeker even langs bij onze thesis symposium.

Vette katten, vet interessant
Elize Overboom, Quinten Boeve, Sander Lammers, Sofie Stelder
Departement: Diergeneeskunde

Iedereen kent wel die dikke kat uit de buurt. Deze katten worden vaak door mensen als schattig en onschuldig gezien, maar de mens is er niet van bewust wat voor gevolgen het overgewicht voor deze katten heeft. Overtollig vet wordt bij deze katten in de lever opgeslagen, waardoor de functie van de lever afneemt. De lever is een belangrijk orgaan wat het hele lichaam en de werking hiervan beïnvloedt.

Niet alleen katten hebben last van de vetophoping, maar ook een groot aantal mensen heeft een aangetaste lever door overgewicht. Op dit moment zijn er verschillende stoffen die vetverbranding stimuleren en ervoor zorgen dat er minder vetten worden opgeslagen.

Bent u benieuwd naar hoe vetopstapeling in de lever tegengegaan kan worden bij katten om het zo ook toe te passen bij de mens? En wilt u weten welke medicijnen geschikt hiervoor zijn? U bent van harte welkom bij onze presentatie!

Wel of geen schoudersteun op de viool?
Puck Dekkers, Wouter Beffers en Tijmen van Stekelenburg
Departement: Natuurkunde

Heeft u ooit iemand live viool horen spelen?
Is het u ooit opgevallen dat een violist met een schoudersteun speelt?
Wist u dat het geluid volgens vele violisten anders klinkt met schoudersteun dan zonder?
Maar is dit nou wel zo, of is dit een mythe?
Wat is nou écht het effect van die schoudersteun op het geluid van een viool?

Dit is waar wij ons onderzoek over hebben gedaan. Wij zijn in het diepe gedoken om een beeld te krijgen van hoe golven zich nou door een viool verplaatsen en hoe die worden beïnvloed door een schoudersteun. Bent u geïnteresseerd in wat wij uit onze maar liefst 1,5 miljoen datapunten hebben kunnen halen? Daar vertellen wij u graag meer over in onze presentatie!

Zeolieten in biomassa
Lisa Stolk, Linda Steneker
Departement: Scheikunde

Zeolieten zijn al meer dan 250 jaar bekend en werden 2000 jaar geleden al verkregen uit vulkanen en gebruikt door de Romeinen in cement. Tegenwoordig worden ze vooral als katalysator in de petroleumindustrie gebruikt en zijn ze onmisbaar voor ons dagelijks leven geworden. Hoe denkt u dat bijvoorbeeld wasmiddelen geproduceerd worden? Met behulp van zeolieten!

In ons onderzoek kijken wij naar het gebruik van zeolieten in biomassa, waarbij grote problemen blijkt op te treden. Als katalysator zouden zeolieten elke keer hergebruikt moeten worden, maar de structuur van de zeoliet blijkt kapot te gaan door het water in de biomassa. Wat is de oorzaak hiervan? Wat gebeurt er precies met de zeoliet? En kunnen wij dit probleem oplossen? Dat zijn de vragen, waarop wij antwoorden op proberen te vinden.

Medicijnresten brengen ons flink in de nesten
Simon Ruessink, Eline van de Voort, Lize Versluis
Departement: Scheikunde

Een groot probleem dat momenteel wereldwijd speelt is het gebrek aan schoon drinkwater. Ons oppervlaktewater raakt steeds meer en meer vervuild door medicijnresten. De ingenomen medicijnen komen via uitscheiding in de rioolwaterzuivering terecht en dit gezuiverde water gaat weer naar rivieren toe. Visjes die hier in leven, veranderen van geslacht als gevolg van de anticonceptiepil of laten zichzelf opeten door de antidepressiva. De technieken om de medicijnen te adsorberen zijn namelijk nog niet goed genoeg om ons oppervlaktewater schoon te houden. Een oplossing hiervoor is het gebruik van mesoporeuze kool, waar ons onderzoek zich mee bezig gehouden heeft. Tijdens onze presentatie komt u alles te weten over deze oplossing.

Kanker: Een stapje dichterbij om de strijd te winnen
Dionne Greve, Milou Mäki
Onderzoeksgroep: UMC

Kanker, iedereen kent de ziekte, maar waar staan we na tientallen jaren onderzoek naar doodsoorzaak nummer één in Nederland. Kanker ontstaat door een ongereguleerde celdeling, maar hoe weet een cel wanneer deze zich moet delen? Wij hebben onderzoek gedaan naar een manier van communicatie tussen cellen, de mechanische krachten. Recent is een belangrijk eiwit, E-cadherin, in de celdeling ontdekt en zo kan de ruimte tussen cellen worden aangevoeld. Ook de signaleringsroute die kan zorgen voor celdeling is al langer bekend in de biomedische wetenschap. In deze signaleringsroute zit een eiwit met de naam Ras dat vaak gemuteerd is bij kanker, als we een manier vinden om deze route te beïnvloeden dan kunnen we langzaam grip krijgen op de ongereguleerde celdeling. Hoe de ruimte tussen cellen aangevoeld door E-cadherin en activatie van de signaleringsroute verband houden, is precies waar we naar opzoek gingen. Met het antwoord hierop kunnen we een stuk dichterbij de genezing van kanker komen. Bent u benieuwd hoe een cel weet wanneer deze zich moet delen? Kom dan naar onze presentatie!

Encryptie op quantum niveau altijd binnen handbereik
Paul van der Horst, Fleur van Balen, Susan Vergeer
Departement: Natuurkunde

Elke keer dat je een WhatsApp-berichtje verstuurd, maakt je telefoon gebruik van willekeurige getallen voor de encryptie van jouw gegevens. Het probleem is alleen dat deze getallen met een deterministisch algoritme worden gegenereerd. Dus als iemand de begincondities weet, kunnen ze de getallen achterhalen.

Voor echte willekeurigheid kijken wetenschappers naar de quantumwereld, waar sommige verschijnselen fundamenteel willekeurig verlopen. Helaas zijn veel implementaties hiervan erg prijzig door het dure meetapparatuur. Gelukkig zijn camera’s op mobiele telefoons tegenwoordig zo goed, dat ze deze quantum willekeurigheid ook kunnen meten.

Van dit concept hebben wij gebruik gemaakt bij het genereren van onze eigen willekeurige getallen. Er moet alleen wel veel gebeuren voor het omzetten van een foto naar echte willekeurige getallen. Wat is daar allemaal voor nodig? Hoe kan je ‘willekeurigheid’ testen? En kan je zeker weten dat de willekeurigheid afkomstig is van de quantumwereld?

Samen op weg naar een hiv-vrije toekomst!
Mette de Kooter, Valentijn Tromp
Onderzoeksgroep: UMC

Het hiv-virus, dat het hele afweersysteem vernietigt en een simpel griepje dodelijk maakt, is sinds de jaren twintig uitgegroeid tot een van de meest voorkomende soa’s ter wereld. De gevolgen van hiv zijn goed te behandelen. In derdewereldlanden, waar de medische zorg beperkt is, sterven echter nog veel mensen onnodig aan dit virus. Patiënten moeten levenslang hiv-remmende medicijnen slikken. Toch zijn er gevallen bekend waarbij patiënten genezen zijn! In onze presentatie zullen wij u meenemen in het onderzoek naar de haalbaarheid van de genezing van hiv. Waarom zouden patiënten genezen moeten worden van hiv als er al een goede behandeling is? Wat maakt de genezing van hiv zo moeilijk?

Red Bull: wondermiddel of dure troep? 
Amira Ouazade, Belle de Gans, Ilse Berns
Onderzoeksgroep: UMC

Red Bull geeft je vleugels wanneer je ze nodig hebt. Het gebruik van Red Bull schijnt topprestaties te leveren. Zo zou het niet alleen je reactievermogen verbeteren, maar ook  je aandacht. Door een blikje Red Bull lijkt het alsof de wereld onder je voeten ligt, maar dan ook echt letterlijk. Het geeft je het idee dat je vleugels krijgt en dat je ineens beter presteert. Het lijkt allemaal heel onschuldig en goed te werken, maar is het niet gewoon het placebo effect waar we in geloven. Heeft de in Red Bull aanwezige cafeïne wel echt invloed op je reactievermogen, concentratie en vermoeidheid? Kom naar onze presentie en ontdek de waarheid over Red Bull!

Iedereen kan makkelijk leren programmeren!
Charlise Francovich en Mirte Wildeboer
Departement: Informatica

Geloof je niet dat programmeren leuk kan zijn? Kom bij ons langs en laat ons het tegendeel bewijzen. Veel mensen hebben het beeld dat programmeren saai en moeilijk is. De visuele programmeertaal Marama kan hiervoor de oplossing zijn!

Marama heeft ruimtelijke structuren van tekstuele stukjes code gemaakt, hierdoor zou programmeren makkelijker moeten worden. Of mensen Marama écht begrijpen, hebben wij onderzocht! Dit hebben wij gedaan door deze constructies 3D te printen en interviews te houden. Wij willen die resultaten graag met jullie delen. Daarnaast hebben wij ook een mini-workshop voor jullie klaar staan. Durven jullie de uitdaging aan?

RedBull; meer of minder drinken?
Julie Barendrecht, Peter Dieleman
Onderzoeksgroep: UMC

De Redbull consumptie onder jongeren is de afgelopen jaren flink toegenomen. In de huidige maatschappij staat RedBull bekend als een ongezond drankje met veel suiker, maar is RedBull nou echt zo slecht? Wij hebben het voor jullie onderzocht! Uit literair onderzoek komt dat de hoofdingrediënten van RedBull zijn cafeïne, taurine, glucuronolacon een positieve invloed zouden hebben op de cognitie. Door middel van verschillende cognitieve testjes hebben wij dit zelf op een groep van 16 proefpersonen getest. Benieuwd of dit ook uit onderzoek komt? Kom dan zeker een kijkje nemen bij onze presentatie!

Aan/uit-switch in het brein tegen alcohol
Merel Smakman, Nienke Buskens
Onderzoeksgroep: UMC

Onder invloed van alcohol kunnen veel problemen ontstaan zoals vandalisme en geluidsoverlast. Dit komt doordat alcohol impulsief gedrag kan veroorzaken. Door middel van de innovatieve technologie optogenetica zou dit effect mogelijk kunnen worden opgeheven. Met optogenetica kunnen connecties in de hersenen aan of uit gezet worden. Er wordt een eiwit in de gewenste neuronen van de connectie geïnjecteerd en door middel van licht kunnen deze neuronen dan aan of uit worden gezet. Bij alcoholconsumptie zal de prefrontale cortex minder signalen sturen naar de nucleus accumbens, wat de impulsiviteit vergroot. Door gebruik te maken van optogenetica kan mogelijk de prefrontale cortex weer meer signalen sturen naar de nucleus accumbens. Hierdoor kan het effect van alcohol op impulsiviteit dus mogelijk tegengewerkt worden. Wij hebben een protocol ontwikkeld waarmee getest kan worden op muizen of dit daadwerkelijk mogelijk is.

Zweven? Daar hebben we toch vliegtuigen voor?
Arman Sargsyan & Tim den Blanken
Departement: Natuurkunde

Elektriciteitskabels zonder weerstand? Op vakantie naar Frankrijk met de zweeftrein? Dit klinkt natuurlijk als toekomstmuziek. Toch zijn deze ontwikkelingen dichterbij dan je denkt. Het heeft namelijk allemaal te maken met supergeleiding. Zo zijn deze toekomstig klinkende plannen al uit te voeren in een laboratorium. Hiervoor heb je een supergeleider en vloeibaar stikstof nodig en ja, dat was het eigenlijk wel. De stikstof is nodig om een dusdanig lage temperatuur te krijgen, zodat supergeleiding kan plaatsvinden. Nu hopen we in de toekomst een stof supergeleidend te kunnen maken bij kamertemperatuur zodat je met een zweeftrein naar Frankrijk kan. Een belangrijk deel van de theorie van supergeleiding ligt gegrond in faseovergangen, je weet wel, ijs dat smelt of water dat verdampt. Dit behandelen wij ook. Aan de hand van deze principes zullen wij het Meissner-effect verklaren, dit is het effect waarbij een magneetje op zijn plek kan blijven zweven. Als het je leuk lijkt om wat meer te weten te komen over supergeleiding of als je er achter wilt komen hoe we misschien over een paar jaar met een zweeftrein op vakantie gaan, kom dan naar onze presentatie. We hebben je er graag bij!

Belladonna en bilzekruid in medicijnen, misdaad en mythen
Annelise Matser, Noëlle van der Linden
Onderzoeksgroep: Freudenthal Instituut

Belladonna en bilzekruid zijn in de middeleeuwen bekend geweest voor hun gebruik door heksen. Zij verwerkte de kruiden vaak in zalven, waarmee ze zich dan insmeerde en waardoor ze gingen hallucineren en dachten dat ze vlogen. Belladonna is ook, in 1992, verwerkt in bonbons. Deze werden aan de slachtoffers gegeven, die compleet buiten bewustzijn raakte, zodat de daders vals geld met echt geld konden verwisselen. Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer bijzondere verhalen over belladonna en bilzekruid.

Belladonna en bilzekruid worden al heel lang op verschillende manieren toegepast. Wij hebben onderzoek gedaan naar deze manieren. In ons onderzoek hebben we gekeken naar de toepassing als medicijn, in de misdaad, als genotsmiddel, als cosmetica en het voorkomen van de planten in mythen en literatuur.