U-Talent

29 maart 2016

Deelnemen aan de First Lego League?

first lego leagueDe Hogeschool Utrecht organiseert samen met enkele regionale partners komend schooljaar voor de derde keer de regionale finale van de First Lego League: op zaterdag 26 november 2016 in Amersfoort. Het thema is ‘Animal Allies’. Interesse om deel te nemen met een schoolteam uit klas 1 en/of 2?

Over de First Lego League
De First Lego League (kortweg FLL) is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen tussen de 9 en de 15 jaar waarbij drie onderdelen centraal staan: core values, het project en de robot. Met een LEGO MINDSTORMS®-robot moeten er missies uitgevoerd worden op een speciaal daarvoor ontworpen speelmat. Ieder jaar is er een nieuw thema waar de missies aan gerelateerd zijn, dit jaar is het thema ‘Animal Allies’.

Een tweede onderdeel is het doen van onderzoek binnen het thema; de onderzoeksresultaten worden ook gepresenteerd tijdens de finale. In de Benelux wordt door ruim 550 teams in 28 regiofinales gestreden om één van de plaatsen voor de Benelux finale! Winnaars kunnen van daaruit zelfs door naar de wereld-finale die meestal in de VS wordt gehouden.

De pilot vorig jaar
Afgelopen jaar deden 14 scholen met evenveel teams mee: een zeer geslaagde pilot en vooral ook een zeer leerzaam evenement. Het bekijken van de impressievideo van de regiofinale geeft waarschijnlijk ook een aardig beeld van het leerproces van de leerlingen en vooral ook het plezier dat ze eraan hebben beleefd.

De regiofinale 2016 voor U-Talent
Komend jaar hebben we een regiofinale gepland voor 16 schoolteams in het VO. Daarnaast is er ook een finale voor 16 schoolteams in het basisonderwijs.

Als relatie via het U-Talent netwerk weten we dat uw school staat voor kwaliteit in het bètaonderwijs en voor talentontwikkeling bij kinderen, en daarom wellicht belangstelling heeft voor deelname aan dit evenement.  We willen graag de U-Talent scholen op de hoogte stellen van de mogelijkheid om in te schrijven  met 1 team (maximaal 10 leerlingen) per school voor de regionale finale van de First Lego League op 26 november 2016.

Kosten en inschrijfprocedure
Er zijn kosten verbonden aan deze wedstrijd: Naast het inschrijfgeld van ca. €200,- per team, moet de school ook zelf de beschikking hebben over minimaal 1 Lego Robot met ‘mindstorm’ programma (EV3 nieuw aanschaffen kost ca. €450,- ).

De inschrijvingen voor 2016 starten in april via firstlegoleague.nl.
Aanmelden betekent ook commitment voor deelname. Het project op school start direct na de zomervakantie. Om deelname een succes te laten zijn voor je leerlingenteam is het van belang dat zij gericht de tijd hebben gekregen om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Tenslotte moeten ze veel leren en onderzoeken in ruim 2 maanden tijd (september-november) met de tweedelige wedstrijd: een robot ontwerpen inclusief programmeren voor zoveel mogelijk missies & het oplossen van een onderzoeksopdracht met thema ‘Animal Allies’. Beide wegen even zwaar.

Ondersteuning door de HU
Vanuit de HU geven we ondersteuning bij de voorbereiding  en bij de inhoudelijke begeleiding via enkele informatiebijeenkomsten. De praktijk heeft geleerd dat deze bijeenkomsten zeer veel waarde hebben. Er zijn scholen met ervaring met de organisatie van de FLL en we helpen elkaar voort met ideeën en tips. Er is ook de mogelijkheid om studenten te vragen voor extra begeleiding bij het schoolteam.

Meer informatie
Kijk voor algemene informatie over de First Lego League op firstlegoleague.nl.

Mochten er nog vragen zijn alvorens te kunnen beslissen, dan kunt u contact opnemen met Hermien Vossebeld: Hermien.vossebeld@hu.nl of 06-51088210.

 

De partners van de regionale FLL 2016 zijn:

logo's first lego league