Nieuws

24 juli 2017

Nederland wint twee bronzen medailles in Internationale Natuurkunde Olympiade

Dennis Hilhorst (leerling U-Talent Ambitieschool) en Julian Sanders hebben een bronzen medaille gewonnen tijdens de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Yogyakarta, Indonesië. De andere drie deelnemers, Annejan van den Dool, Samuel Klumpers (U-Talent Ambitieleerling) en Jelmer Hinssen hebben een eervolle vermelding gekregen.

De IPhO was dit jaar in Yogyakarta waar 86 landen met 400 deelnemers vertegenwoordigd waren. De opgaven waren dit jaar erg pittig. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten hebben om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen. De experimenten bestonden uit een proef waar gemeten werd aan de vermenging van zout water met gewoon water en een proef met magneten, die in een opstelling gebruikt konden worden om zowel aardbevingen te meten als het omhoogkomen van de grond voor een vulkaanuitbarsting. De theorietoets ging over zwarte gaten, donkere materie in het heelal en een opgave over aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen.

Het team vertrok op 14 juli naar Yogyakarta vanaf Schiphol en ontmoette daar 400 leeftijdsgenoten uit 86 landen. Ze hebben daar twee experimenten gedaan en een zware theorietoets gemaakt. Daarnaast is tijd ingeruimd voor excursies naar bijvoorbeeld de Borobudur en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 25 juli rond 6.00 uur weer op Schiphol terug.

De vijf winnaars zijn:

Julian Sanders, 18 jaar, Muiderberg, zesde klas Willem de Zwijger College in Bussum
Samuel Klumpers, 16 jaar, Utrecht, vijfde klas Utrechts Stedelijk Gymnasium in Utrecht
Jelmer Hinssen, 17 jaar, Lent, zesde klas Stedelijk gymnasium Nijmegen in Nijmegen
Dennis Hilhorst, 16 jaar, Amersfoort, zesde klas Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort
Annejan van den Dool, 15 jaar, Groningen, vierde klas Gomarus College in Groningen

Christian Primavera (winnaar van vorig jaar), Ad Mooldijk en Rudi Borkus(beiden Universiteit Utrecht) begeleidden de groep op de Internationale.

Annejan van den Dool was al sterk in het team dat afgelopen jaar naar de IJSO is geweest. Samuel Klumpers was  twee jaar terug de eerste die de Natuurkunde Olympiade Junior won en is vorig jaar al doorgedrongen tot de eindronde van de olympiade. Dennis Hilhorst was vorig jaar ook mee  naar de IPhO in Zwitserland en behaalde daar toen een eervolle vermelding. Julian Sanders was nieuw voor de olympiade in Nederland, we zijn dus zeker blij met zijn medaille.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW, ASML, FOM, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut en Malmberg.