Nieuws

7 juni 2019

Leerlingen ontdekken de toekomst van papier en karton

Papier en karton; dat gooi je toch gewoon weg!? En als je heel milieubewust bent, gooi je het in de papierbak. Waarschijnlijk denken veel mensen op deze manier. Tijdens de U-Talent masterclass ”Papier en karton van de toekomst” gaven jonge professionals die werkzaam zijn in deze industrie de leerlingen een ander, completer beeld mee.

Papier maken van cacaoschillen, gras, tomatenvezels of oude spijkerbroeken? Het gebeurt allemaal al. Bijvangst uit de papiercontainers, zoals plastic en oud speelgoed? Een recyclingbedrijf gebruikt een ‘vergasser’ om deze materialen om te zetten in warmte die weer gebruikt wordt in het recycling-proces. Hiermee wordt 25% van de energie bespaard.

“Het is heel erg leuk om te werken met experts die speciaal voor ons komen.”

Naast de kennis die werd opgedaan in speeddaterondes met papierexperts, bezochten de leerlingen op het Fibre Future Festival diverse presentaties over klimaat, besparingen en duurzaamheid. Ook mixten ze hun eigen sapje door te fietsen en maakten ze nieuw papier van oude kranten.

Het uiteindelijke doel van de masterclass was het bedenken van duurzame oplossingen voor de toekomst. Naast een huis van karton en papier uit mest (dit blijkt al te bestaan) werden nieuwe producten bedacht zoals:

  • schoenen van karton voor zomerse dagen;
  • een kliko van karton, die uiteindelijk in z’n geheel een composthoop wordt;
  • een duurzame coole rugzak;
  • oude papiervezels die water vasthouden in potgrond.

“Ik dacht dat dit een heel vervuilende industrie was, maar er blijkt al heel veel gedaan te worden met duurzaamheid.”

Deze masterclass draaide dit jaar voor het eerst als pilot en werd georganiseerd i.s.m. de VNP: de branchevereniging van alle papier- en kartonfabrieken in Nederland. Volgend schooljaar wordt de masterclass opnieuw aangeboden. Het gehele aanbod wordt de komende weken bekend gemaakt via onze website.