Nieuws

25 september 2018

Hoe gaat het met U-Talent College?

U-Talent College is een uitdagend onderwijsprogramma voor gemotiveerde 4- en 5- havoleerlingen, dat gedeeltelijk op de Hogeschool Utrecht en op de eigen school plaatsvindt. Er zijn nu twee groepen: 5 havo (begonnen in 2017) en 4 havo (begonnen in 2018). De twintig leerlingen van de 5 havo-klas zijn druk bezig met hun project. De inspiratie die in het eerste jaar is opgedaan tijdens de vijf masterclasses en tijdens de startdag van het project, heeft tot twee onderwerpen geleid. Twee groepen werken binnen het domein van Duurzaam bouwen. Eén groep gaat een bestaande woning uit 1939 aanpassen, zodat er geen gas meer gebruikt wordt. De andere groep bouwt een huis, voorzien van de nieuwste, duurzame toepassingen. De derde groep heeft als onderwerp E-Health.

Excursie 5 havo Rotterdam en Amsterdam

Om de leerlingen een beter beeld te geven van hun onderwerp, zijn we op 12 september per touringcar bij twee bedrijven langs geweest. Als eerste bezochten we ICDubo in Rotterdam. Verschillende bedrijven die in Nederland bezig zijn met duurzame toepassingen en oplossingen, hadden in een grote showroom een stand waar hun producten uitgebreid konden worden bekeken. De leerlingen maakten daar goed gebruik van en stelden na afloop van het bezoek vragen aan een expert over o.a. isolatiemogelijkheden en alternatieve warmtebronnen.

Vervolgens bezochten we IBM in Amsterdam, waar de leerlingen meer te horen kregen over slimme tools om onze gezondheid te verbeteren. Na een uitgebreide presentatie over dit onderwerp, kregen de leerlingen de gelegenheid een kijkje te nemen in het lab waar onderzoek gedaan wordt op o.a. het gebied van E-Health. De aandoenlijke robots spraken erg tot de verbeelding en er werd genoeg informatie opgedaan om te gebruiken voor het project.

Introductiedagen 4 havo

Inmiddels is de nieuwe (tweede) groep van UTC gestart. Met 26 leerlingen van zeven scholen was de tweedaagse aftrap in StayOkay Soest op 5 en 6 september. ’s Morgens was er een kennismakingsspel en na de lunch hebben de 9 meisjes en 17 jongens met elkaar een lipdub gemaakt. Aan het eind van de middag was het resultaat een geweldig leuk filmpje op swingende muziek van Macklemore & Ryan Lewis.

’s Avonds werd er na de maaltijd buiten gevoetbald, gepraat, tafeltennis gespeeld en naar muziek geluisterd. Om 9 uur startte de feestavond met veel chips en frisdrank. Onder leiding van Daniek en Katja, twee derdejaars studenten van de HU, werd er enthousiast gedanst en meegezongen met   een karaoke-programma.

De volgende morgen bouwden de leerlingen onder leiding van student Mike robotjes die geprogrammeerd moesten worden, zodat ze een bepaald traject aflegden en een handeling konden uitvoeren. Het was een ware strijd, waarbij een groepje van drie meisjes, zonder enige ervaring met robots, in de prijzen viel.

Al met al was de opzet van de tweedaagse zeer geslaagd te noemen. De talentvolle havisten van verschillende scholen zijn een hechte groep geworden, die nu uitkijkt naar het afwisselende en uitdagende programma dat U-Talent op de HU voor ze heeft ontwikkeld.