Nieuws

8 mei 2018

Excursies Oxford en Genève

Half april gingen leerlingen uit 5-vwo van de U-Talent Academy op excursie. De reis ging naar Oxford of Genève. In mei zal Texel nog bezocht worden.

United Kingdom – Oxford en Bletchley Park
Verslag van Andrea van Bruggen (begeleidende U-Talent docent)

Na een lange reis met boot en bus en een stadswandeling door Oxford begonnen we zondagavond de excursie in een pub in Oxford. Maandagmorgen op tijd op voor een reis naar Bletchley Park in Milton Keynes, een uurtje rijden vanaf Oxford. In de Tweede Wereldoorlog wisten briljante wiskundigen en codebrekers op deze plek de gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. We werkten in een workshop aan decoderingsopdrachten en een gids leidde ons door het park. Ook konden we een uurtje op eigen gelegenheid het park rondlopen en de ‘Bombe’ bekijken, een belangrijk hulpmiddel voor het breken van de Enigma codeermachine van de Duitsers.

In de middag hebben we het naastgelegen computermuseum bezocht alwaar we een workshop programmeren volgden. Ook bekeken we de Colossus, de eerste elektronische computer die onmisbaar bleek bij de ontcijfering van de Enigmacode.

Dinsdag bezochten we de Sir William Dunn School of Pathology in Oxford voor enkele lezingen en een rondleiding. Een verslag van dit bezoek staat op de website van de Universiteit van Oxford.

Na een picknick in het park bezochten we het Museum of Natural History, een prachtig historisch gebouw met daarin een tentoonstelling van allerlei fossiele vondsten van onder andere dinosaurussen, opgezette dieren en ook levende insecten.

De excursie werd afgesloten met een Oxford tour geleid door twee studenten van de universiteit, die ons meenamen in de historie van deze universiteitsstad tijdens een wandeling.

Genève – CERN
Verslag van Peter Duifhuis (begeleidende U-Talent docent)

Zondagochtend vroeg vertrekt U-Talent met een bus met 47 leerlingen en 3 docenten naar Genève. Twaalf uur flauwe woordgrapjes later (de meerderheid van deze negatieve leptonen hebben voor Trump gestemd: electronaal college) arriveren we bij de jeugdherberg, om vervolgens in gestrekte ganzenpas het water van het meer van Genève in te stappen. En dat is koud in april.

De volgende twee dagen gaan we naar CERN: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire. Hier zien we het échte werk van natuurkundig onderzoekers, ingenieurs, informatici en meer. We maken zelf nevelkamers, waar kosmische straling en radioactieve straling in de lucht spoortjes trekken in condenserende alcoholdamp. We zien de centrale controlekamer van de LHC – Large Hadron Collider, de grootste deeltjesversneller ter wereld, maar überhaupt het grootste ‘ding’ dat door mensen is gemaakt.

Ook zien we de lange rij lege flessen champagne waarmee de vele ontdekkingen gevierd zijn, waarvan het Higgs-deeltje misschien wel de bekendste is. We lopen door de gang waar het internet ontstaan is. We zien hoe antiprotonen afgeremd worden, zodat antiwaterstof gemaakt kan worden en er wellicht licht geworpen kan worden op een van de grotere vraagstukken over het universum waar theoretische fysici zich mee bezig houden: waarom is er veel meer materie dan antimaterie te vinden in het heelal?

Het valt op dat sommige gebouwen er best ouderwets en niet optimaal onderhouden uitzien. De verklaring van de gids: wij steken ons geld in mensen en in onze apparatuur, want dat vinden wij belangrijk.

Daarnaast is er gelukkig ook nog tijd om wat van de stad te zien – als je er dan toch bent! Uiteindelijk stappen we op dinsdagavond na één salade en 49 pizza’s weer de bus in naar huis… (Het is een hadron en het is zielig: een sneutron.)