Nieuws

14 december 2017

EUSO voorronde tijdens weercode rood

Het antwoord van een leerling op de vraag “Zou je iemand anders aanraden mee te doen met de EUSO?” vat de Utrechtse voorronde mooi samen: “Ja, maar alleen als het beter weer is.”

Op maandag 11 december deden meer dan 10 teams mee aan de regionale voorronde van de European Union Science Olympiade (EUSO). De felbegeerde eerste plaats ging naar Sebastiaan Hoek, Louw Feenstra en Tobias Veerkamp van het Mencia de Mendoza Lyceum. Zij wonnen een plaats in de nationale finale, waarmee ze kans maken op een plek in de internationale finale in Ljubljana (Slovenië). De EUSO is een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen en heeft als doel het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen op het gebied van science.

Vanwege het noodweer waren we ’s ochtends opgelucht toen de teams één voor één binnen druppelden. Niet iedereen redde het, maar de meeste teams waren gelukkig op tijd aanwezig. De dag bestond uit drie practicumrondes bij biologie, scheikunde en natuurkunde. De leerlingen gingen hier zeer serieus mee aan de slag, terwijl buiten het weer steeds slechter werd…

Toen duidelijk was dat de sneeuwstorm alleen maar erger zou worden, besloten we de voorronde in te korten. Hierdoor konden de leerlingen helaas maar 2 practica doen. Dit leidde begrijpelijkerwijs tot teleurgestelde gezichten, maar de veiligheid van de leerlingen stond voor ons voorop. Een uur later kondigde de universiteit aan alle gebouwen te sluiten vanwege weercode rood; gelukkig waren de leerlingen toen al op weg naar huis.

Het beoordelen van de leerlingen werd natuurlijk bemoeilijkt door het wegvallen van de derde practicumronde. Gelukkig stak de eerste plaats met kop en schouders boven de rest uit, dus ze zijn met recht de winnaars te noemen. De tweede en derde plaats gingen naar Tobias Evers, Aurora Nieuwenhuis en Jurre Kalff (Stedelijk Gymnasium Haarlem) en Vera Schuurman, Sanne Peters en Lisa Warners (Christelijk Gymnasium Utrecht).