Nieuws

16 april 2020

U-Talent coördinatoren spreken elkaar online: “nuttig en inspirerend!”

Op donderdag 9 april wisselden U-Talent coördinatoren ervaringen en tips uit in een online meeting. In verschillende break-out sessies praatten zij over het afronden van het schoolexamen, het opstarten van het PWS, schriftelijke toetsing en het motiveren van leerlingen. Zij vonden het leuk en waardevol om te horen hoe andere scholen in de regio hiermee omgaan nu al het onderwijs op afstand moet worden gegeven.

Toetsing

Toetsing was een van de onderwerpen waarover de coördinatoren graag wilden uitwisselen met elkaar. Op welke manier kan schriftelijke toetsing op een eerlijke en betrouwbare manier plaatsvinden? Hoe kun je luistertoetsen afnemen via een videomeeting? Hoe worden praktische toetsen omgebouwd, zodat leerlingen ze thuis alsnog kunnen doen? Er werden zowel inhoudelijke als praktische tips en ervaringen gedeeld.

Ook over de afronding van de schoolexamens werden ervaringen uitgewisseld. Sommige scholen hebben na de meivakantie een toetsweek gepland staan waarbij leerlingen (uiteraard met extra veiligheidsmaatregelen) op school de toetsen maken. Andere scholen maken schoolexamens online beschikbaar, maar daar komen allerlei zaken bij kijken die goed moeten worden afgestemd, zoals de weging van bepaalde onderdelen.

Leerlingen motiveren

Verschillende docenten zien de motivatie van hun leerlingen teruglopen. Zonder de sociale interactie op school moeten de leerlingen hun motivatie echt vanuit zichzelf halen. Bovendien heb je bij onderwijs op afstand minder zicht op welke leerlingen “afhaken”. Een videoles interactief maken is nog best lastig en de betrokkenheid van de ouders verschilt enorm per leerling. Een paar tips die werden gedeeld: daag je leerlingen uit met gekke opdrachten, houd de structuur van een normale les zoveel mogelijk vast, en zoek regelmatig (informeel) contact met al je leerlingen.

Tweede meeting in mei

Omdat de deelnemende coördinatoren deze online meeting nuttig, inspirerend en leuk vonden, organiseren we in mei nog een meeting. Hiervoor nodigen we opnieuw alle coördinatoren uit. De notulen van de eerste meeting delen we binnenkort met alle overkoepelende coördinatoren.