Nieuws

21 november 2019

Blog: Leerlingen maken magnetische vloeistoffen tijdens masterclass

Eind oktober deden bijna 35 vwo-leerlingen mee met de masterclass Magnetische vloeistoffen. Paulien van Bentum, instroomcoördinator en practicumdocent scheikunde, schreef een blog.

De dag begon met een lezing van een onderzoeker die werkzaam is bij de onderzoeksgroep Physical & Colloid Chemistry. Hij gaf hierbij uitleg over colloïden (deeltjes met een diameter tussen de 1 en 1000 nm) en over magnetische vloeistoffen. Ook vertelde hij enthousiast over zijn eigen onderzoek naar afvalscheiding met behulp van magnetische vloeistoffen.

Daarna volgde het werkcollege met een aantal pittige rekenopdrachten. Die waren nodig om ’s middags op het lab zelf een magnetische vloeistof te kunnen maken. Ook werd er een prijs uitgereikt voor de mooiste poster over colloïden, die thuis door leerlingen was gemaakt. Het was knap lastig voor de jury, want de kwaliteit van de posters was hoog!

Na een uitgebreide lunch ging iedereen het lab op om een magnetische vloeistof, ook wel ‘ferrofluid’ genoemd, te maken. Bij het ene groepje lukte dit beter dan bij het andere, maar na afloop kreeg iedereen een welverdiend certificaat uitgereikt tijdens een hapje en drankje. Dankzij het enthousiasme van alle leerlingen was het een geslaagde dag!