U-Talent

30 juli 2018

Terrorisme in & uit de klas

De laatste jaren worden niet alleen volwassenen opgeschrikt door grote aanslagen. Nieuwsberichten bereiken steeds jongere kinderen. Dat betekent dat de problemen van radicalisering ook in de klas ter sprake komen: niet alleen in het voortgezet onderwijs, maar dikwijls al in het basisonderwijs. Voor docenten is dat lastig: hoe maak je terroristisch geweld bespreekbaar?

In deze masterclass onderzoeken we in de ochtend het fenomeen terrorisme. Wat betekent terrorisme en hoe heeft het zich in de geschiedenis ontwikkeld? Wat willen terroristen bereiken? Is het tegenwoordig erger, of zijn we er banger voor omdat er meer media-aandacht voor is en iedereen alle informatie online kan vinden? Er zullen drie minicolleges worden gegeven, onder meer door professor Beatrice de Graaf.

In de middag kijken we naar manieren om dit lastige en explosieve thema in de klas, zowel op de basisschool als op de middelbare school, bespreekbaar te maken. Wat willen leerlingen horen, en hoe voorkom je dat meningen in de klas alleen maar verder gepolariseerd raken? We gaan in werkgroepen uiteen en ontwikkelen met behulp van digitale media lesmateriaal dat rond aanslagen op school kan worden ingezet.

Ter voorbereiding worden jullie gevraagd om enkele inleidende teksten te lezen en een concept-artikel (300 woorden) te schrijven over terrorisme. De voorbereidende opdracht zal ongeveer 8 uur tijd kosten.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 8 uur. 

5 vwo 6 vwo
Prijs:
€30,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen  is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa/gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.