U-Talent

30 juli 2018

Sporen van slavernij

Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? En wil je meer horen over een verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is Sporen van Slavernij echt iets voor jou.

Nederland is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit, naar de mentaliteit van de koopmannen die onderdeel waren van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Maar de VOC en WIC gaat ook over imperialisme, kolonialisme en slavernij. Er zijn genoeg sporen daarvan om ons heen te zien.

In deze masterclass nemen Nancy Jouwe, Margot van den Berg en Ineke Mok je mee in een tijdreis door vier eeuwen waarbij je college krijgt over deze onderwerpen. We maken ook een stadswandeling door de binnenstad van Utrecht en zoeken naar verborgen sporen van de vroegere slavernij. Je gaat ook zelf aan de slag waarbij we digital humanities combineren met geschiedenis.

Je komt tijdens deze masterclass in aanraking met verschillende geesteswetenschappelijke disciplines, zoals geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal- en cultuurstudies, taalwetenschap en ook een beetje digital humanities. Aan het eind van deze dag weet je meer over hoe je een complex onderwerp als de gevolgen van slavernij kan onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 2 tot 4 uur. 

4 vwo 5 vwo 6 vwo
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet geplaatst via de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl.

Voor leerlingen van onze partnerscholen: ben je geplaatst via de coördinator op jouw school, dan hoef je je niet meer via het formulier aan te melden. De deelname is dan namelijk gratis.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.