U-Talent

7 augustus 2018

Nieren te koop?

In 2016 leefden in Nederland meer dan 16.000 mensen met nierfalen. Hiervan had 60 procent een werkende donornier. De anderen dialyseerden; een zware behandeling die leidt tot een kortere levensverwachting dan transplantatie. Om het tekort aan donornieren op te lossen, stellen sommige filosofen dat we een gereguleerde markt in organen moeten toestaan. Anders dan de huidige illegale markten, moet dit veel minder gevaarlijk zijn voor de donoren en mag er geen sprake zijn van dwang of extreme armoede.

Moeten we onze lichaamsdelen kunnen verkopen? Wat is eigenlijk de relatie tot ons lichaam? En mogen we zelf bepalen wat we hiermee doen, of moet de overheid hierin ook een rol hebben? Een markt in organen kan gevolgen hebben voor hoe we onszelf en elkaar zien. Maar welke gevolgen en of deze wenselijk zijn, is nog maar de vraag.

In deze workshop van Yara Al Salman e.a. leer je deze en andere vragen te benaderen vanuit een filosofisch oogpunt. Ter voorbereiding maak je een opdracht die ongeveer 4 uur duurt. Tijdens de workshop volg je interactieve seminars, ga je in debat met andere leerlingen en maak je een aantal groepsopdrachten. Je zult zien dat er achter de intuïtieve reacties en standpunten een wereld van vragen en veronderstellingen schuilgaat.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 4 uur. 

5 vwo 6 vwo
Prijs:
€30,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa/gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.