U-Talent

30 juli 2018

Historisch onrecht: ingehaald door de geschiedenis?

Westerse samenlevingen worden steeds meer geconfronteerd met de donkere periodes uit hun geschiedenis. Denk aan ons Nederlandse koloniale verleden en de slavernij. Maar er zijn helaas meer voorbeelden van historisch onrecht, zoals de holocaust en rassendiscriminatie.

De afgelopen tijd is de roep naar erkenning en verwerking van historisch onrecht, ook in Nederland, sterker geworden. In de ogen van slachtoffers doen de maatschappij en politiek echter te weinig. Daarom stappen ze naar de rechter en stellen ze de Staat aansprakelijk voor historisch onrecht.

Er is (en wordt) geprocedeerd over de gevolgen van de massamoord in Srebrenica tijdens de Joegoslavië-oorlog in de jaren ’90 van de vorige eeuw, de Nederlandse politionele acties in Nederlands-Indië rond 1950 en de beëindiging van de treinkapping door negen Zuid-Molukkers in 1975 en 1977. Voorzichtig klinkt zelfs de roep om schadevergoedingen voor de sociaaleconomische gevolgen van het kolonialisme en de slavernij (in de 18de en 19de eeuw).

Deze ontwikkeling stelt de rechter voor allerlei moeilijke vragen. Is de huidige generatie verantwoordelijk te houden voor de daden van eerdere generaties? Kunnen we de huidige generatie aansprakelijk stellen voor iets wat we nu als verkeerd zien, maar wat destijds geaccepteerd was? En is schadevergoeding wel een goed middel om het verleden een plek te geven?

In deze masterclass bespreken we hoe een maatschappelijk beladen thema als historisch onrecht doorwerkt in het recht. We bespreken dat dit thema moeilijke en beladen juridische problemen met zich brengt, waarvoor oplossingen zich niet meteen aandienen. Uiteindelijk leren we hoe de rechter in dat soort moeilijke gevallen toch een knoop moet doorhakken.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 4 uur. 

5 vwo
Prijs:
€30,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa/gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.