U-Talent

30 juli 2018

Forensisch onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur

Aan de manier waarop iemand Nederlands schrijft, kun je veel aflezen. Zo werd de romanschrijver Arnon Grunberg al snel ontmaskerd toen hij dacht zich achter het pseudoniem Marek van der Jagt te kunnen verschuilen. Zijn stijl verraadde hem. En misdadigers blijken zichzelf te kunnen verraden door de manier waarop ze interpunctie in hun appjes gebruiken.

Deze masterclass begint met een kort college over stijlonderzoek. Daarna doe je zelf twee soorten forensisch tekstonderzoek en leer je conclusies trekken uit de stijl in Nederlandse teksten.

Je maakt kennis met een computer tool waarmee je de begrijpelijkheid van Nederlandse teksten kunt bepalen. Met die kennis kunnen we veel als het gaat om het begrijpelijk maken van overheidscommunicatie of communicatie over medische zorg.

De computer kan ook iemands literaire stijl analyseren. We duiken in de casus van het Wilhelmus: geschreven rond 1570, maar al die eeuwen zijn we er niet achter gekomen wie het lied schreef. Gaat de computer dat wel kunnen onthullen?

We bekijken in deze masterclass hoe de computer dergelijk forensisch onderzoek uitvoert, en denken na over hoe dat nog beter en nog slimmer zou kunnen.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 3 uur. 

4 vwo 5 vwo 6 vwo
Prijs:
€30,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa/gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.