U-Talent

13 juli 2017

First Lego League: regiofinale Utrecht

De Hogeschool Utrecht organiseert samen met enkele regionale partners op vrijdag 1 december voor de vierde keer de regionale finale van de First Lego League. Het thema van dit jaar is ‘Hydro Dynamics’.

First Lego League
De First Lego League (kortweg FLL) is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 tot 16 jaar waarbij drie onderdelen centraal staan: core values, het project en de robot. Met een LEGO MINDSTORMS®-robot worden missies uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen speelmat. Ieder jaar is er een nieuw thema waar de missies aan gerelateerd zijn.

Een tweede onderdeel van de FLL is het doen van onderzoek binnen het thema ‘Hydro Dynamics’. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens de finale. In de Benelux strijden ruim 550 teams in 28 regiofinales om één van de plaatsen voor de Benelux finale! Winnaars kunnen van daaruit zelfs door naar de wereld-finale die meestal in de VS wordt gehouden.

Impressie van de finaledag
De afgelopen jaren hebben veel scholen uit onze regio meegedaan, die allen terugkijken op een zeer geslaagde dag. De finaledag wordt gecombineerd met een techniekmarkt en is daardoor ook een zeer leerzaam evenement. De impressievideo hieronder van de regiofinale geeft een goed beeld van het leerproces van de leerlingen en vooral ook het plezier dat ze eraan beleven.

Inschrijven Regiofinale Utrecht 2017 
Op 1 december 2017 vindt de regiofinale van de FLL in Amersfoort plaats voor 16 schoolteams uit het VO. Daarnaast is er ook een finale voor 16 schoolteams van het basisonderwijs. Een team bestaat uit maximaal 10 leerlingen per school. Er zijn kosten verbonden aan deze wedstrijd: naast het inschrijfgeld van ca. €215,- per team, moet de school ook zelf de beschikking hebben over minimaal 1 Lego Robot met ‘mindstorm’ programma (EV3: nieuw aanschaffen kost ca. €450,- ). Meerdere robotsets is echter wel wenselijk, zodat de leerlingen voldoende gelegenheid hebben om te experimenteren.

De inschrijving voor 2017 sluit uiterlijk 30 september via firstlegoleague.nl. Om je in te schrijven bij de regio Utrecht, kan dat via dit formulier. Aanmelden betekent commitment voor deelname.

Het project op school start direct na de zomervakantie. Om deelname een succes te laten zijn voor je leerlingenteam is het van belang dat zij de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Tenslotte moeten ze veel leren en onderzoeken in ruim 2 maanden tijd (september – november) met de tweedelige wedstrijd: een robot ontwerpen inclusief programmeren voor zoveel mogelijk missies & het oplossen van een onderzoeksopdracht met het thema ‘Hydro Dynamics’. Beiden wegen even zwaar.

Ondersteuning door de HU
Vanuit de HU geven we ondersteuning bij de voorbereiding en bij de inhoudelijke begeleiding via enkele informatiebijeenkomsten.

Op 5 september starten we met een kick-off voor begeleiders van schoolteams. Men heeft hierbij de mogelijkheid om studenten te vragen voor extra begeleiding van het schoolteam. De praktijk heeft geleerd dat deze bijeenkomsten zeer waardevol zijn.

Speciaal voor de U-Talent partnerscholen wordt op 28 september 2017 een kick-off voor de leerlingenteams bij de HU op de Uithof georganiseerd. Hieraan gekoppeld organiseren we op dezelfde dag een korte workshop voor docenten.

Meer informatie
Kijk voor algemene informatie over de First Lego League op firstlegoleague.nl.
Vragen? Neem contact op met Hermien Vossebeld: Hermien.vossebeld@hu.nl of 06-51088210.

1 havo 1 vwo 2 havo 2 vwo