U-Talent

30 juli 2018

Digitale identiteit

Wat de inhoud van je smartphone over je zegt

Sexting, cyber-pesten, filter-bubbles, racisme, radicalisering… ouders, leraren, politici, journalisten en onderzoekers schetsen vaak een negatief beeld over jongeren en hun gebruik van smartphones. Neem ‘treitervloggers’: de term alleen al laat zien dat media en politici een bepaald beeld schetsen dat niet klopt met wat betrokken jongeren er zelf van vinden.

Beeldvorming is altijd gekleurd, doordat een bepaalde invalshoek of ‘frame’ wordt gekozen. Deze vloggers gaven bijvoorbeeld zelf aan ook documentaires als politieke statements te maken. Hoe verhouden ideeën van volwassenen zich tot het beeld dat jongeren zelf hebben over de rol van technologie in hun leven? Welk verhaal wil jij, als jongere, vertellen over jouw digitale identiteit?

In deze masterclass onderzoeken wij de smartphone als een persoonlijk broekzakarchief. Wij dragen onze foto’s, video’s, muziek en berichten elke dag met ons mee. Wat zeggen onze smartphones over onze identiteitsvorming, op het snijvlak van jeugdcultuur, gender, ras/etniciteit, geloof, gezondheid, stad/platteland, nationaliteit, leeftijd en seksualiteit?

Deze workshop van Koen Leurs, Michiel de Lange en Sanne Sprenger combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over media-maken, identiteit en beeldvorming: je bedenkt met behulp van het gebruik van je eigen smartphone en eventueel jouw laptop je persoonlijke verhaal over digitale identiteit, en filmt en monteert met de mogelijkheden van MoJo, ofwel: Mobile Journalism.

Als voorbereidende opdracht instrueren wij je om je smartphone klaar te maken voor Mobile Journalism, en een low-budget toolkit voor te bereiden.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 1 uur. 

5 vwo 6 vwo
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet geplaatst via de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl.

Voor leerlingen van onze partnerscholen: ben je geplaatst via de coördinator op jouw school, dan hoef je je niet meer via het formulier aan te melden. De deelname is dan namelijk gratis.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.