Activiteiten

Worldbuilding Lab

Iedereen die tv kijkt, leest, gamet of Netflixt, begeeft zich in een andere wereld dan de realiteit. We brengen dagelijks een deel van onze tijd in virtuele werelden door, denk bijvoorbeeld aan het Westeros van Game of Thrones, Middle Earth of Hogwarts. De wereldliteratuur is een prachtige databank van dit soort andere werelden en getuigt van de geweldige verbeeldingskracht en het inlevingsvermogen van schrijvers en lezers.

In deze masterclass bekijken we hoe ‘andere werelden’ werken: Hoe worden ze bedacht en geconstrueerd? Hoe komt het dat je er helemaal in op kunt gaan? We gebruiken concepten uit de narratologie (zoals de script-theorie, het idee van de ‘suspension of disbelief’ en Harari’s concept van het ‘web of meaning’), om succesvolle voorbeelden uit verschillende perioden te analyseren.

In de middag is er een creatieve lijn (Maak nu zelf eens zo’n wereld) en een analytische (Wat is er nu echt nodig voor een aantrekkelijke andere wereld?). Je gaat naar huis met een eigen andere wereld en de tools om er meer te maken.

Doelgroep
Deze masterclass van Frank Brandsma, Jeroen Salman e.a. is voor 5 vwo’ers met verbeeldingskracht en inlevingsvermogen.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van ongeveer 3 uur. Hiervoor lees je een populair-wetenschappelijk artikel over Fantasy en zoek je je favoriete ‘andere wereld’ boek op.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo
Data:
Vrijdag 6 maart 2020
Locatie:
Historische binnenstad van Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht