Activiteiten

Wetenschap in de Gouden Eeuw

Tijdens de zeventiende eeuw maakte Nederland een opmerkelijke bloeiperiode door. Deze periode wordt daarom aangeduid als de Gouden Eeuw. Niet alleen voor de schilderkunst, maar ook voor de wetenschap en filosofie was Nederland een plek van vernieuwing.

Tijdens deze masterclass staan we stil bij figuren als:

 • Christiaan Huygens
  Ontdekker van het slingeruurwerk en de ringen van Saturnus;
 • Antonie van Leeuwenhoek
  Ontdekker van spermacellen;
 • René Descartes
  “Ik denk, dus ik ben”;
 • Baruch Spinoza
  Voorloper van de Verlichting.

Je leert wat zij precies aan de wetenschap en filosofie hebben bijgedragen en hoe hun werk past in de culturele context van zeventiende-eeuws Nederland. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar dwarsverbanden met de schilderkunst.

In hoorcolleges wordt eerst kort de historische en culturele achtergrond geschetst om een beeld te krijgen van Nederland in de Gouden Eeuw. Vervolgens zal het werk van bovengenoemde wetenschappers besproken worden. Afhankelijk van je persoonlijke interesse, ga je vervolgens zelf aan de slag met één wetenschapper of één thema.

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor 4, 5 en 6 vwo’ers.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
woensdag 4 maart 2020
Locatie:
Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht