Activiteiten

Voorspel zelf het weer en klimaat

Het maken van een goede weersverwachting is allang geen nattevingerwerk meer. Tegenwoordig worden metingen van duizenden weerstations, satellieten en weerballonnen gebruikt om op supercomputers een weersverwachting voor de komende dagen uit te rekenen. In die computermodellen wordt op basis van natuurkundige wetten de stroming van de atmosfeer en de vorming van wolken en neerslag berekend. Maar hoe zeker zijn we van onze weersverwachting? En waarom kunnen we niet het weer over een maand voorspellen, maar wel het klimaat over 50 jaar?

In deze masterclass leer je hoe weer- én klimaatmodellen tot stand komen en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Daarna ga je met behulp van meteorologische meetgegevens zelf een weersverwachting maken! Ook breng je een bezoek aan het KNMI en krijg je een rondleiding door de weerkamer en de supercomputer waarmee deze klimaat- en weermodellen worden berekend door het KNMI.

Deze masterclass is voor 5 havo, 5 en 6 vwo’ers met natuurkunde.

Praktische informatie

Niveau:
5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
19 & 20 maart 2018
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€55,- voor een tweedaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven). Bij deze masterclass zit geen overnachting.

Inschrijven

Inschrijven voor deze masterclass is niet meer mogelijk.

Terug naar het overzicht