Geannuleerd: Vluchtelingen in de media

Vluchtelingen in de mediaUpdate 11/3: Masterclass is geannuleerd

De kranten staan sinds de zomer van 2015 vol met berichten over de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’. Het aantal asielzoekers dat naar Europa is gekomen is flink toegenomen. Dit komt overeen met het aantal asielzoekers uit voormalig Joegoslavië dat in de jaren 90 kwam. Verreweg het grootste deel van de vluchtelingen blijft in de regio en komt niet naar Europa.

Welk beeld schetsen de media over de vluchtelingenstroom naar Europa, met welke metaforen, zowel in taal als in beeld? En welk effect heeft dit op hoe wij over vluchtelingen denken?

In deze masterclass gaan we in de ochtend in op het vluchtelingenvraagstuk: hoeveel komen er, waarvandaan, hoe verloopt hun reis en wie zijn zij? Is er onderscheid te maken tussen ‘echte’ vluchtelingen en ‘economische migranten’ of ‘gelukszoekers’? Hoe passen de verhalen van individuele vluchtelingen hierin?

In de middag gaan we zelf aan de slag met een analyse van een aantal nieuwsberichten. We onderzoeken welke invalshoeken of ‘frames’ er te ontdekken zijn. Ook proberen we ‘alternatief’ nieuws te maken. Welke verhalen zouden er meer verteld moeten worden over vluchtelingen en waarom?

Deze workshop van Ilse van Liempt, Bouke van Gorp en Tine Béneker combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over beeldvorming en de vluchtelingenproblematiek.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 1 tot 2 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Maandag 12 april van 10.00 tot 15.30 uur.
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via een inschrijfformulier dat na de zomer online komt te staan.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Terug naar het overzicht