Activiteiten

Verzamelingen: eindig en oneindig

Een “verzameling” in de wiskunde is een bij elkaar geraapt geheel van objecten – de “elementen” van een verzameling. Bijvoorbeeld: we zouden de verzameling kunnen nemen van alle aanwezige mensen op een gegeven salsa-avond. Dit is een “eindige” verzameling. Er zijn ook “oneindige” verzamelingen: bijvoorbeeld de verzameling van alle natuurlijke getallen {1,2,3,…}.

Eindige verzamelingen kun je “tellen”. We zullen diverse telproblemen gaan zien. Bijvoorbeeld: hoeveel verschillende dansparen kunnen we vormen als er 20 aanwezigen zijn op de salsa-avond? En hoeveel trio’s? Kunnen we hiervoor een formule opstellen?

Oneindige verzamelingen kunnen we ook tellen, al is dit een heel andere vorm van “tellen”, die voldoet aan andere regels. Bijvoorbeeld: het Hilberthotel heeft oneindig veel kamers, genummerd 1.2.3,… Die zijn allemaal bezet. Nu arriveert er een bus met oneindig veel nieuwe gasten. Kan het hotel die herbergen?

Bij deze masterclass zit een avondprogramma op de eerste dag, maar geen overnachting.

Doelgroep:
Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers met wiskunde B.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
vrijdag 25 oktober (inclusief avondprogramma) en zaterdag 26 oktober 2019
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 55,- voor een tweedaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht