Activiteiten

Verken de quantumwereld

Quantum maakt sinds 2016 deel uit van het basiscurriculum voor natuurkunde op het VWO. Er zijn nog weinig scholen die quantumexperimenten kunnen uitvoeren, omdat hiervoor geavanceerde apparatuur nodig is. Tijdens deze masterclass ga je daarom zelf aan de slag met verschillende quantumexperimenten of experimenten die de interpretatie van quantumnatuurkunde verduidelijken of het geheel in historisch perspectief plaatsen.

Zo kun je een scanning tunneling microscoop gebruiken, de constante van Planck bepalen, de golf-deeltje dualiteit demonstreren of de analoog van quantum tunneling met 3 cm golven zichtbaar maken.

Je voert deze dag tenminste twee experimenten uit en de resultaten worden aan elkaar gepresenteerd, in een mini wetenschappelijke conferentie.  Daarnaast kun je al je vragen stellen aan een onderzoeker en leer je hoe quantum natuurkunde aan de universiteit wordt gebruikt en onderzocht op experimenteel gebied.

Doelgroep

Deze masterclass is voor 6 vwo’ers met natuurkunde. Als je nog geen quantum gehad hebt, raden we je sterk aan om het betreffende hoofdstuk uit je schoolboek alvast goed door te nemen.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van max. 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
6 vwo
Data:
28 januari 2019
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.

Terug naar het overzicht