Alleen voor partnerscholen

21-22 Tien religies in één straat: hoe doen we dat?

afbeelding Tien religiesWat is religie eigenlijk? En, misschien nog belangrijker, hoe wordt er in onze samenleving over religie gedacht? Hoe begrijpen en bestuderen we de rollen die religie speelt in het leven van mensen en de maatschappij? In Nederland leven tientallen christelijke, joodse, islamitische en andere religieuze en niet-religieuze gemeenschappen naast elkaar. Dat vormt een rijke cultuur, maar is volgens sommigen ook de oorzaak van sociale problemen.

Tijdens deze masterclass van Religiewetenschappen en Islam en Arabisch verkennen Margreet van Es en andere docenten met jullie de veelkleurige religieuze wereld in Nederland en daarbuiten. Jullie maken deze dag kennis met verschillende religies en denken na over de functie van religie in de huidige samenleving en hoe verschillende groepen met elkaar kunnen samenleven.

De stad Utrecht vormt een mooie casestudy, want daar is de religieuze diversiteit goed te zien in het straatbeeld. We beginnen de dag met korte colleges over religie in het algemeen en in Nederland. Ook leren we over verschillende religieuze gemeenschappen die de stad Utrecht rijk is. Door middel van een praktische opdracht in de binnenstad ontdekken we welke plek religie heeft in onze moderne maatschappij.

Voorbereiden

Voor deze dag maak je een voorbereidende opdracht van 2 uur. Je leest een artikel over de vraag wat religie is en hoe je religie kunt bestuderen en beantwoordt een aantal vragen. Deze vragen komen in één van de colleges terug.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Woensdag 8 december, tussen 13:00 tot 16:00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Terug naar het overzicht