Activiteiten

Tien religies in één straat: hoe doen we dat?

Wat is religie eigenlijk? En, misschien nog belangrijker, hoe wordt er in onze samenleving over religie gedacht? Hoe begrijpen en bestuderen we de rollen die religie speelt in het leven van mensen en de maatschappij? In Nederland leven tientallen christelijke, joodse, islamitische en andere religieuze en niet-religieuze gemeenschappen naast elkaar. Dat vormt een rijke cultuur, maar is volgens sommigen ook de oorzaak van sociale problemen.

Tijdens deze masterclass van Religiewetenschappen en Islam en Arabisch verkennen Margreet van Es en andere docenten met jullie de veelkleurige religieuze wereld in Nederland en daarbuiten. Jullie maken deze dag kennis met verschillende religies en denken na over de functie van religie in de huidige samenleving en hoe verschillende groepen met elkaar kunnen samenleven.

De stad Utrecht vormt een mooie casestudy, want daar is de religieuze diversiteit goed te zien in het straatbeeld. We beginnen de dag met korte colleges over religie in het algemeen en in Nederland. Ook leren we over verschillende religieuze gemeenschappen die de stad Utrecht rijk is. Door middel van een praktische opdracht in de binnenstad en een bezoek aan Museum Catharijneconvent ontdekken we welke plek religie heeft in onze moderne maatschappij.

Doelgroep
Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers.

Voorbereiden

Voor deze dag maak je een voorbereidende opdracht van 3 uur. Je leest een artikel over de vraag wat religie is en hoe je religie kunt bestuderen en beantwoordt een aantal vragen. Deze vragen komen in één van de ochtendcolleges terug.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 9 januari 2020
Locatie:
Historische binnenstad Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht