U-Talent

21-22 Tekenen met licht: fotografie als kunst

Tekenen met lichtDankzij onze mobiele telefoon kunnen we de hele dag foto’s maken. Sommige foto’s vinden we geslaagd, al dan niet doordat we ze bewerkt hebben om ons leven mooier te laten lijken dan het in werkelijkheid is, of in ieder geval anders.

Dat was vroeger ook al zo, toen fotograferen technisch nog heel ingewikkeld was en er dure apparatuur voor nodig was. Sinds de fotografische techniek bijna tweehonderd jaar geleden werd uitgevonden, hebben fotografen foto’s gemaakt die juist iets anders laten zien dan de gewone werkelijkheid. Ze vallen je op door de keuze van het onderwerp of door de manier waarop dat in beeld is gebracht. Het kan ook zijn dat de foto bijzonder is door de bewerkingen die zijn toegepast, of door de manier waarop de foto’s geëxposeerd worden.

Tekenen met lichtIn deze masterclass gaan we kennismaken met de geschiedenis van de fotografische techniek, aan de hand van oude fotocamera’s en de voorlopers daarvan. We bekijken ook voorbeelden van zeer oude foto’s. En we bekijken de manier waarop kunstenaars fotografie als kunstvorm zijn gaan gebruiken.

Hierdoor zal je er oog voor krijgen hoe een kunstwerk altijd een bepaald beeld van de werkelijkheid geeft, of het een schilderij is, een tekening of een foto.

Voorbereiden

Als voorbereiding vragen we je twee foto’s op te sturen: één die ‘gewoon’ de werkelijkheid laat zien, en één waar iets kunstzinnigs mee aan de hand is. En we vragen je het verschil tussen die twee foto’s onder woorden te brengen. De voorbereiding kost 2 uur tijd.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Maandag 14 februari van 10.00 tot 15.30 uur.
Locatie:
Utrecht Science Park: KunstLab Nieuw Gildestein en Universiteitsbibliotheek: Bijzondere Collecties
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl
[/collapse]

Terug naar het overzicht