Activiteiten

Tekenen met licht: fotografie als kunst

Dankzij onze mobiele telefoon kunnen we de hele dag foto’s maken. Sommige foto’s vinden we geslaagd, al dan niet doordat we ze bewerkt hebben om ons leven mooier te laten lijken dan het in werkelijkheid is, of in ieder geval anders.

Dat was vroeger ook al zo, toen fotograferen technisch nog heel ingewikkeld was en er dure apparatuur voor nodig was. Sinds de fotografische techniek bijna tweehonderd jaar geleden werd uitgevonden, hebben fotografen foto’s gemaakt die juist iets anders laten zien dan de gewone werkelijkheid. Ze vallen je op door de keuze van het onderwerp of door de manier waarop dat in beeld is gebracht. Het kan ook zijn dat de foto bijzonder is door de bewerkingen die zijn toegepast, of door de manier waarop de foto’s geëxposeerd worden.

In deze masterclass gaan we kennismaken met de geschiedenis van de fotografische techniek, aan de hand van oude fotocamera’s en de voorlopers daarvan. We bekijken ook voorbeelden van zeer oude foto’s. En we bekijken de manier waarop kunstenaars fotografie als kunstvorm zijn gaan gebruiken.

Hierdoor zal je er oog voor krijgen hoe een kunstwerk altijd een bepaald beeld van de werkelijkheid geeft, of het een schilderij is, een tekening of een foto.

Doelgroep
Deze masterclass is voor leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo.

Voorbereiden

Als voorbereiding vragen we je twee foto’s op te sturen: één die ‘gewoon’ de werkelijkheid laat zien, en één waar iets kunstzinnigs mee aan de hand is. En we vragen je het verschil tussen die twee foto’s onder woorden te brengen. De voorbereiding kost 2 uur tijd.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 12 maart 2020
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Terug naar het overzicht