Activiteiten

Alleen voor Connectie

Sterren kijken bij Sonnenborgh

In november kunnen leerlingen uit 2-havo en 2-vwo van U-Talent Connectiescholen Sonnenborgh bezoeken. Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht in het centrum van Utrecht. We bieden twee programma’s aan: een kijkavond of een dagprogramma.

Kijkavond

Bij helder weer gaan we het dak van Sonnenborgh op om sterrenbeelden te benoemen. Natuurlijk kijken we ook door de telescopen. Afhankelijk van hoe de hemel er die avond uitziet, kijken we naar de sterren of specifiek naar bijvoorbeeld de maan of een planeet. Een wetenschapper van Sonnenborgh geeft een lezing over wat we die avond bekijken.

Of we veel kunnen zien, hangt natuurlijk af van de bewolking. Bij slecht weer bezoeken we daarom ook het planetarium: dit is een koepel waarop de sterrenhemel wordt geprojecteerd. Een verbluffend uitzicht!

Dit programma duurt 1,5 uur.

Dagprogramma

Kom een ochtend of middag naar Sonnenborgh voor een gevarieerd programma over planeten. Ook tijdens het dagprogramma kijken we door de telescopen en bezoeken we het planetarium. Maar we gaan daarnaast ook kijken naar de spectrograaf. Met dit apparaat kun je het licht van de zon in alle kleuren van de regenboog splitsen. In Utrecht is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zon met een spectrograaf. Leer meer over waarom en hoe we dit onderzoek doen.

Tot slot ga je op ontdekkingsreis bij de Mars-tentoonstelling: zal deze planeet levensvatbaar zijn? Wat is er eigenlijk nodig voor leven in de ruimte?

Het dagprogramma duurt 3 uur in de ochtend of middag.

Data

  • Dinsdag 7 november van 19 – 20.30 uur
  • Woensdag 8 november van 13 – 16 uur
  • Woensdag 15 november van 10 – 13 uur
  • Donderdag 16 november van 19 – 20.30 uur
  • Dinsdag 21 november van 13 – 16 uur
  • Woensdag 22 november van 10 – 13 uur

 

Praktische informatie

Niveau:
2 havo 2 vwo
Locatie:
Sonnenborgh, Utrecht
Partnerschap:
Connectie

Inschrijven

Leerlingen kunnen tot 1 oktober aangemeld worden door de U-Talent coördinator via het inschrijfformulier. Geef hierop aan op welke data de leerlingen naar Sonnenborgh kunnen komen. Op basis van de inschrijvingen bepalen we welke data uiteindelijk doorgaan. Het is dus verstandig om meerdere data op te geven! Geef tevens een begeleider op. In verband met de beperkte ruimte in Sonnenborgh kan het voorkomen dat de begeleider niet mee kan doen met het programma, maar we doen ons best de scholen zo in te delen dat dit wel mogelijk is.

Terug naar het overzicht