Activiteiten

Alleen voor Connectie

Sterren kijken bij Sonnenborgh

Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht in het centrum van Utrecht. Scholen kunnen kiezen uit twee programma’s: een kijkavond of dagdeel. Beide programma’s zijn bedoeld voor de tweede klas.

Kijkavond
Bij helder weer gaan de leerlingen het dak van Sonnenborgh op om sterrenbeelden te benoemen, en door de telescopen te kijken. Afhankelijk van hoe de hemel er die avond uitziet, kijken ze naar de sterren of specifiek naar bijvoorbeeld de maan of een planeet. Een wetenschapper van Sonnenborgh geeft een lezing over wat er die avond bekeken wordt. Bij slecht weer, wanneer er dus weinig zicht is, wordt het planetarium bezocht: dit is een koepel waarop de sterrenhemel wordt geprojecteerd.

Halve dagprogramma
Tijdens het halve dagprogramma komt een school een ochtend of middag naar Sonnenborgh, waar ze van alles leren over sterren en planeten. Tijdens dit programma kijken ze, net zoals tijdens de kijkavond, door de telescopen en bezoeken ze het planetarium. Daarnaast is er een volledig nieuw deel van het programma, want Sonnenborgh is verbouwd. De leerlingen gaan o.a. zelf een spectrumproef doen met zonlicht, onderzoeken hoe je een satelliet kunt bouwen en hoe je de tijd kan meten.

Doelgroep

Deze activiteit is voor 2e klas havo en vwo leerlingen.

Voorbereiden

Bij deze activiteit zit geen voorbereidende opdracht.

Praktische informatie

Niveau:
2 havo 2 vwo
Data:
Er zijn 4 halve dagen en 2 kijkavonden. 13-11-18 (avond), 14-11-18 (ochtend), 15-11-18 (middag), 20-11-18 (ochtend), 21-11-18 (avond), 22-11-18 (ochtend).
Locatie:
Sterrenwacht Sonnenborgh (Utrecht)
Partnerschap:
Connectie

Inschrijven

Voor coördinatoren van Connectiescholen:

Leerlingen aanmelden voor 14 oktober 2018 via het inschrijfformulier

 

Terug naar het overzicht