Activiteiten

Sporen van slavernij

Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? En wil je meer horen over een verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is de masterclass ‘Sporen van slavernij’ echt iets voor jou.

Nederland is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit, naar de mentaliteit van de koopmannen die onderdeel waren van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Maar de VOC en WIC gaat ook over imperialisme, kolonialisme en slavernij. Er zijn genoeg sporen daarvan om ons heen te zien.

In deze masterclass nemen Louise Autar, Margot van den Berg en Nancy Jouwe je mee in een tijdreis door vier eeuwen waarbij je college krijgt over deze onderwerpen. We maken daarna een stadswandeling door de binnenstad van Utrecht en zoeken naar verborgen sporen van de vroegere slavernij. Je gaat ook zelf aan de slag, waarbij we digital humanities combineren met geschiedenis.

Je komt tijdens deze masterclass in aanraking met verschillende geesteswetenschappelijke disciplines, zoals geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal- en cultuurstudies, taalwetenschap en ook een beetje digital humanities. Aan het eind van deze dag weet je meer over hoe je een complex onderwerp als de gevolgen van slavernij kan onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken.

Doelgroep
Deze masterclass is voor 4, 5 en 6 vwo’ers.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 7 november 2019
Locatie:
Historische binnenstad van Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht