Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Spelen met grafen

Een kaart met alle spoorlijnen in Nederland + stations. Bron: Wikimedia Commons

Deze masterclass wordt online gegeven en bestaat uit 4 meetings.

Grafen zijn fantastisch; ze zijn tegelijkertijd interessant, nuttig én eenvoudig. Een graaf is niets meer dan een aantal punten, waarvan sommige met lijnen zijn verbonden. Toch zijn de toepassingen praktisch eindeloos: je kan ze gebruiken om de snelste route te vinden van Utrecht naar het strand, lesroosters in te delen of landkaarten te kleuren. Ze zijn echter niet alleen maar interessant vanwege hun praktisch nut, want achter de simpele definitie ligt een wereld van rare eigenschappen en verborgen structuren.

In deze masterclass behandelen we twee grote onderwerpen over grafen:

  1. Algoritmen en kleuringen. Een algoritme is een stappenplan wat een oplossing biedt voor een probleem.
  2. Graafkleuringen, waarbij aan elk punt of elke lijn van een graaf een kleur wordt toegekend, vinden hun toepassingen juist aan de theoretische kant: zo kun je graafkleuringen gebruiken om te laten zien dat wanneer je in een koffiekopje roert er altijd minstens één molecuul is dat niet van plek verandert!

We gaan ook spelletjes spelen op grafen. Kun je bij zo’n spelletje een winnende strategie vinden? Hoe vertaal je zo’n strategie in een algoritme, en hoe helpen graafkleuringen daarbij? Door de spelletjes maak je kennis met de wiskunde van grafen, en ook met elkaar!

Doelgroep
Deze masterclass is voor 4, 5 en 6 vwo’ers met wiskunde B.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
De masterclass bestaat uit 4 online meetings van 13:30 – 16:30 uur op maandag 5 oktober, vrijdag 9 oktober, maandag 12 oktober en vrijdag 16 oktober
Locatie:
Deze masterclass wordt online gegeven via Microsoft Teams
Partnerschap:
Ambitie Connectie
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Online masterclasses zijn alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen. 

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht