U-Talent

Spelen met grafen

Een kaart met alle spoorlijnen in Nederland + stations. Bron: Wikimedia Commons

Deze masterclass wordt op de universiteit gegeven en bestaat uit 2 dagen. 

Grafen zijn fantastisch; ze zijn tegelijkertijd interessant, nuttig én eenvoudig. Een graaf is niets meer dan een aantal punten, waarvan sommige met lijnen zijn verbonden. Toch zijn de toepassingen praktisch eindeloos: je kan ze gebruiken om de snelste route te vinden van Utrecht naar het strand, lesroosters in te delen of landkaarten te kleuren. Ze zijn echter niet alleen maar interessant vanwege hun praktisch nut, want achter de simpele definitie ligt een wereld van rare eigenschappen en verborgen structuren. 

In deze masterclass behandelen we twee grote onderwerpen over grafen: algoritmen en kleuringen. 

  1. Een algoritme is een stappenplan wat een oplossing biedt voor een probleem. 
  2. Graafkleuringen, waarbij aan elk punt of elke lijn van een graaf een kleur wordt toegekend, vinden hun toepassingen juist aan de theoretische kant: zo kun je graafkleuringen gebruiken om te laten zien dat wanneer je in een koffiekopje roert er altijd minstens één molecuul is dat niet van plek verandert! 

 

We gaan ook spelletjes spelen op grafen. Kun je bij zo’n spelletje een winnende strategie vinden? Hoe vertaal je zo’n strategie in een algoritme, en hoe helpen graafkleuringen daarbij? Door de spelletjes maak je kennis met de wiskunde van grafen, en ook met elkaar! 

Doelgroep
Deze masterclass is voor 4, 5 en 6 vwo’ers met wiskunde B. Belangstelling voor abstract denken is belangrijker dan welke wiskundekennis je precies hebt.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 28 oktober 2022 van 10:00 - 1700 uur (Daarna pannenkoeken eten bij Theehuis Rhijnauwen) | Zaterdag 29 oktober 2022 van 10:00 - 16:00 uur. Exclusief overnachting.
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€55,- exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties van de masterclass sluiten op vrijdag 9 september 2022, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht