U-Talent

Online seminarreeks: Nieuwe ontwikkelingen in kankeronderzoek 2020-2021

Deze online seminarreeks biedt je de mogelijkheid om je kennis op het gebied van actueel moleculair kankeronderzoek bij te spijkeren. De lezingen worden verzorgd door vier vooraanstaande wetenschappers van het UMC Utrecht, het Hubrecht Instituut en het Prinses Máxima Centrum. Na de lezing wordt onder leiding van vakdidacticus Alice Veldkamp (Freudenthal Instituut) en VO-docent en Vaksteunpuntcoördinator Nick Vermeulen (Bètapartners) besproken wat de toepasbaarheid van de kennis is in de klas. 

Programma

  • Dinsdag 27 oktober 2020: Mechanismen die ons genoom stabiel houden door Dr. Ir. Puck Knipscheer (onderzoeker en groepsleider Hubrecht Instituut)    
  • Dinsdag 10 november 2020: Ontwikkelingen rondom imaging technologieën door Frank Bos, PhD (onderzoeker Prinses Maxima Centrum)  
  • Dinsdag 24 november 2020: Metabolisme en kanker, nieuwe feiten en leefstijlconsequenties door prof. dr. Boudewijn Burgering (hoofd van de onderzoeksafdeling Molecular Cancer Research van het UMC Utrecht)    
  • Dinsdag 8 december 2020: Organoids in de kliniek door dr. Jeanine Roodhart (onderzoeker en internist-oncoloog Medische Oncologie UMC Utrecht)

Dr. Ir. Puck Knipscheer – 27 oktober 2020

Cellulaire processen die de integriteit van ons genoom in stand houden zijn cruciaal om genetische ziekten zoals kanker te voorkomen. Het voornaamste belang van het lab van Puck Knipscheer is het ontcijferen van de moleculaire details van deze processen. Puck Knipscheer zal in deze lezing bespreken hoe sommige van deze processen werken en hoe haar lab de details bestudeert van momenteel slecht begrepen DNA-herstelroutes.

Frank Bos, PhD – 10 november 2020

Frank Bos heeft een passie voor microscopie, ontwikkelingsbiologie en kankeronderzoek. In het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie komen deze passies samen. In deze lezing zal hij ingaan op de nieuwste ontwikkelingen omtrent imaging technologieën en hoe belangrijk dit is voor het pre-klinische onderzoek van verschillende soorten kinderkanker. Frank Bos zal extra aandacht besteden aan het volgen van een ontdekking en het visualiseren van de ontwikkeling van organen middels microscopie en analysemethoden waarbij we individuele cellen van normaal en tumor weefsel gedetailleerd kunnen bekijken.

Prof. dr. Boudewijn Burgering – 24 november 2020

Kanker is meer dan gemuteerde genen en celdeling. Allerlei andere processen, waaronder cellulair metabolisme, hebben impact op het ontstaan en de progressie van kanker. In deze lezing zal Boudewijn Burgering ingaan op de nieuwste inzichten in de relatie tussen kanker en metabolisme. Metabolisme is – in tegenstelling tot willekeurige gendefecten – een van de processen waarop men invloed kan uitoefenen. Dit heeft geleid tot het idee dat bepaalde dieetinterventies een effect kunnen hebben op het voorkomen dan wel genezen van kanker. Boudewijn Burgering zal de opvattingen en misvattingen over de relatie tussen voeding en kanker van een kader voorzien met behulp van fundamentele inzichten over de relatie tussen metabolisme en kanker.

dr. Jeanine Roodhart – 8 december 2020

De behandeling van patiënten met kanker moet effectiever en meer toegepast worden op de specifieke eigenschappen van de patiënt en van de tumor. Translationeel onderzoek waarin we laboratoriumonderzoek naar de kliniek brengen en waarin we omgekeerd ook leren van de behandeling van iedere patiënt is hiervoor essentieel. Hoe vind je een nieuwe, gerichtere behandeling? Hoe kun je patiënten selecteren voor een specifieke behandeling en voorkom je overbehandeling? Hoe kun je bestaande geneesmiddelen effectiever inzetten voor andere indicaties? Jeanine Roodhart bespreekt hoe de nieuwe organoid technologie, waarin mini-tumoren van patiënten gekweekt kunnen worden in het laboratorium, hierin wel eens een grote stap zou kunnen betekenen.

Doelgroep

Docenten (en lio’s) biologie, natuurkunde en scheikunde. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer over kankeronderzoek willen weten, zijn ook welkom bij de lezingen. Leerlingen verlaten deze activiteit voordat de toepasbaarheid in de klas besproken zal worden.

Praktische informatie

Data:
Dinsdag 27 oktober 2020, dinsdag 10 november 2020, dinsdag 24 november 2020, dinsdag 8 december 2020 van 16.00 – 18.00 uur.
Locatie:
Alle bijeenkomsten vinden online plaats.
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
4 U-points voor partnerscholen of 1 U-point per seminar, €220,- voor externe deelnemers of €55,- per seminar. Voor leerlingen en lio's is deze activiteit gratis.

Inschrijven

De inschrijving is gesloten.

 

Terug naar het overzicht