U-Talent

Online Seminarreeks Immunologie 2021-2022

U-Talent organiseert in samenwerking met Bètapartners een seminarreeks. Het thema van deze twee seminars is immunologie. Ben jij op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten? En heb je genoeg duidelijke voorbeelden om te gebruiken in je les? In deze seminars komen verscheidene actuele onderwerpen aan de orde door onderzoekers die er aan werken. Nadien is er tijd om te bepalen op welke manier de opgedane kennis in de klas gebruikt kan worden. Dit wordt begeleid door vakdidacticus Alice Veldkamp (Freudenthal Instituut) en VO-docent en Vaksteunpuntcoördinator Paula Mittelberg (Bètapartners).

Beide bijeenkomsten duren van 15.15-17.15 uur en zijn ook apart van elkaar te bezoeken. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer willen weten over één van de onderwerpen, zijn ook welkom bij de seminars! De leerlingen mogen de lezingen bijwonen, en vervolgens gaan alleen de docenten verder met de vertaalslag naar de klas. Voor de leerlingen is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de spreker om vragen te stellen over desbetreffend onderwerp. 

Inhoud seminars

Dinsdag 29 maart 2022

Dr. Michiel van der Vlist (UD/Assistant prof.), UMC Utrecht

Ontstekingspijn is nuttig om je lichaam te beschermen tegen verder schade. Maar die pijn moet wel over gaan. Hoe werkt dat? En wat is de rol van het immuunsysteem?

Dr. Michiel van der Vlist (UMC Utrecht) onderzoekt de remmen van ons immuunsysteem. Die remmen zorgen ervoor dat immuunreacties stoppen als de ziekteverwekker weg is en ze voorkómen dat een immuunreactie start als dat niet nodig is. Het onderzoek van Michiel laat ook zien dat remmen van het immuunsysteem nodig zijn om ontstekingspijn te stoppen.

Programma
15.15 u Inloop
15.30 u Welkom en introductie
15.35 u Lezing door Dr. Michiel van der Vlist
16.35 u Pauze
16.45 u Vertaalslag naar de klas
17.15 u Einde

Dinsdag 5 april 2022

Dr. Jeroen den Dunnen (UHD/Associate prof.), Amsterdam UMC

Waarom worden sommige mensen heel ziek van SARS-CoV-2, en andere niet? In dit seminar verdiepen we ons in de wereld van antilichamen.

Dr. Jeroen den Dunnen (Amsterdam UMC) onderzoekt hoe antistoffen ons beschermen tegen het coronavirus. Alhoewel de antistoffen die we maken ons bijna altijd beschermen tegen ziekteverwekkers, maken antistoffen ons in zeldzame gevallen juist nog zieker. Jeroens onderzoeksgroep heeft gevonden dat mensen met ernstige covid een ander soort antistoffen maken, waardoor deze antistoffen veranderen van “good guys” in “bad guys”. Gelukkig hebben ze ook een kandidaat medicijn gevonden die dit effect kan tegengaan.

Zie ook een korte uitleg hierover op YouTube

Programma
15.15 u Inloop
15.30 u Welkom en introductie
15.35 u Lezing door Dr. Jeroen den Dunnen
16.35 u Pauze
16.45 u Vertaalslag naar de klas
17.15 u Einde 

Doelgroep

Docenten (en lio’s) biologie, NLT en scheikunde. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer over immunologie willen weten, zijn ook welkom bij de lezingen. Leerlingen verlaten deze activiteit voordat de toepasbaarheid in de klas besproken zal worden.

Praktische informatie

Data:
Dinsdag 29 maart 2022 en dinsdag 5 april 2022 van 15:15 tot 17:15.
Locatie:
Online
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
1 U-point per seminar voor docenten van U-Talent partnerscholen, €55,- per seminar voor externe deelnemers. Voor leerlingen en lio's is deze activiteit gratis.

Inschrijven

De inschrijving is gesloten.

Als je een partnerschooldocent bent die zich gratis of o.b.v. U-Points heeft aangemeld, dan kan U-Talent een no show fee van 25 euro aan je school berekenen, als je zonder afmelding niet aanwezig bent, of als je je 10 of minder werkdagen voor aanvang van de activiteit afmeldt en geen vervanger stuurt. Dit geldt ook voor online bijeenkomsten.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht