U-Talent

Online Seminarreeks Forensisch Onderzoek 2021-2022

U-Talent organiseert in samenwerking met Bètapartners twee seminarreeksen, waarvan één over forensisch onderzoek en één over immunologie. Tijdens de seminars verzorgen wetenschappers lezingen. Na de lezing wordt onder leiding van vakdidacticus Alice Veldkamp (Freudenthal Instituut) en VO-docent en Vaksteunpuntcoördinator Paula Mittelberg (Bètapartners) besproken wat de toepasbaarheid van de kennis is in de klas. 

Bij steeds meer leerlingen zien we interesse in forensische wetenschappen, maar weet jij als docent al wat er tegenwoordig mogelijk is? In de eerste twee seminars gaan we in op enkele biologische onderwerpen uit dit veld. Meer informatie over deze seminars vind je hieronder bij Inhoud seminars

De twee seminars in maart en april zullen gaan over immunologie. Ben jij op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten? En heb je genoeg duidelijke voorbeelden om te gebruiken in je les? In deze seminars komen verscheidene voorbeelden vanuit de immunologie aan bod. 

Alle bijeenkomsten duren van 15.15-17.15 uur en zijn ook apart van elkaar te bezoeken. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer willen weten over één van de onderwerpen, zijn ook welkom bij de seminars! De leerlingen mogen de lezingen bijwonen, en vervolgens gaan alleen de docenten verder met de vertaalslag naar de klas. Voor de leerlingen is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met studenten om vragen te stellen over de desbetreffende studie en het studentenleven. 

Inhoud seminars

Donderdag 25 november 2021

Ongeval, misdrijf, suïcide of een natuurlijk dood? Toxicologisch onderzoek kan inzicht geven in de aard van het overlijden. In dit seminar verdiepen we ons in de theorie en de praktijk van het politieonderzoek en leggen achteraf de relatie met onze lesstof.


Siesja Kamphuis, master in Forensic Science (UvA), is operationeel specialist forensische opsporing en hoofdinspecteur van de politie. Zij richt zich met name op de implementatie van toxicologisch onderzoek.
Bij een overlijdensonderzoek wordt niets als vanzelfsprekend aangenomen. Bij een dodelijk ongeval wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan om een misdrijf uit te sluiten. Bloed en urine kunnen op last van de officier worden afgenomen om te onderzoeken op afbraakproducten van drugs en geneesmiddelen. Siesja zal aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleggen welke technieken gebruikt worden. Na de lezing leggen we de relatie met onze lesstof. Voor het vak NLT is dit seminar ook interessant bij de module ‘forensisch onderzoek’.

 

Programma
15.15 u Inloop
15.30 u Welkom en introductie
15.35 u Lezing door Siesja Kamphuis
16.35 u Pauze
16.45 u Vertaalslag naar de klas
17.15 u Einde

Donderdag 9 december 2021

Maarten Blom, docent aan de masteropleiding Forensic Science van de UvA en forensisch adviseur voor strafrechtadvocaten, neemt ons aan de hand van de zaak ‘Marianne Vaatstra’ mee in de ontwikkelingen op het gebied van forensisch DNA onderzoek. In sommige gevallen duikt jaren na sluiting van een onderzoek naar een ernstig misdrijf nieuw bewijs op. De huidige wetgeving maakt het mogelijk op bij zeer ernstige misdrijven onder voorwaarden een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek te starten. Bij dit seminar komen alle relevante ontwikkelingen binnen dit gebied, denk aan Y-DNA, verwantschapsonderzoek, familial searching en wetenschapscommunicatie, aan bod.

Programma
15.15 u Inloop
15.30 u Welkom en introductie
15.35 u Lezing door Dhr. dr. M.J. (Maarten) Blom
16.35 u Pauze
16.45 u Vertaalslag naar de klas
17.15 u Einde 

Doelgroep

Docenten (en lio’s) biologie, NLT en scheikunde. Geïnteresseerde leerlingen, die bijvoorbeeld voor hun PWS meer over forensisch onderzoek willen weten, zijn ook welkom bij de lezingen. Leerlingen verlaten deze activiteit voordat de toepasbaarheid in de klas besproken zal worden.

Praktische informatie

Data:
Donderdag 25 november en donderdag 9 december van 15:15 tot 17:15
Locatie:
Online
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
1 U-point per seminar voor docenten van U-Talent partnerscholen, €55,- per seminar voor externe deelnemers. Voor leerlingen en lio's is deze activiteit gratis.

Inschrijven

De inschrijving is gesloten.

Als je een partnerschooldocent bent die zich gratis of o.b.v. U-Points heeft aangemeld, dan kan U-Talent een no show fee van 25 euro aan je school berekenen, als je zonder afmelding niet aanwezig bent, of als je je 10 of minder werkdagen voor aanvang van de activiteit afmeldt en geen vervanger stuurt. Dit geldt ook voor online bijeenkomsten.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

 

Terug naar het overzicht