U-Talent

Scoren voor gezondheid: hoe gezond zijn suiker, zout en vet?

We zijn druk bezig om ons programma van volgend jaar vorm te geven. Alle praktische informatie over data en inschrijven wordt in de zomervakantie bijgewerkt en aangevuld.

Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Deze ziekten, waar je je leven lang last van houdt, worden ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd. Naarmate een land meer ontwikkelt, komen ze meer voor. 

Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van chronische ziekten zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, darmkanker etc. Ieder pondje gaat door het mondje. Te veel suiker, zout en vet in onze voeding zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van deze chronische ziekten. 

Voedselproducenten proberen ons dagelijks te verleiden om deze ongezonde producten te eten. Er zou dus minder suiker, zout en vet in onze voeding moeten zitten. Maar hoe meet je nu een suiker als glucose in bijvoorbeeld een sportdrankje en hoe bepaal je nu hoeveel vet er in een gevulde koek zit? 

Doelgroep

Deze masterclass is voor leerlingen uit havo 4/5 met interesse in scheikunde en laboratoriumonderzoek. 

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 2 uur. 

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 5 havo
Locatie:
Utrecht Science Park (Hogeschool Utrecht, Padualaan 99)
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties voor de masterclass sluiten op donderdag 23 februari 2023, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht