Schoon water door schimmels

Naast dat water onze eerste levensbehoefte is, wordt water ook veel gebruikt in de industrie voor het produceren van kleding, voedsel en de schoonmaak. Maar wat gebeurt er met vies water? Hoe wordt het weer schoon water?

Er komen steeds complexere stoffen in ons grondwater terecht. Denk aan verschillende medicijnen, zoals hormonen uit de pil en pijnstillers, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen insecten, bacteriën en schimmels. Deze gevaarlijke stoffen hebben een effect op de natuur. De concentratie in rivieren en meren neemt toe. De grote vraag is: hoe kunnen we deze concentratie verminderen?

Onderzoekers zijn druk bezig met het zoeken naar efficiënte oplossingen. Hiervoor proberen ze gebruik te maken van de natuur: dit heet biomimicry. Enzymen kunnen helpen bij het afbreken van de stoffen in het grondwater. In de natuur zijn enzymen vaak afkomstig van bacteriën, planten en schimmels, elk met hun unieke voor- en nadelen.

De masterclass vindt plaats op de campus waar je een college volgt waarin je meer uitleg krijgt over specifieke enzymen uit schimmels en hoe die werken. Ook is er een practicum. Daarna krijg je de resultaten van 4 experimenten van wetenschappers te zien. Je gaat deze resultaten analyseren en op basis daarvan geef je een advies aan de waterzuiveringsindustrie.

Lees het interview met de ontwikkelaar van deze masterclass

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
Maandag 17 mei 2021
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht