Alleen voor partnerscholen

School of slaap?

Moet het 1e lesuur verboden worden?

Alle dieren slapen, maar wel op verschillende manieren. Een kwetsbare giraffe slaapt veel minder dan een roofdier, zoals een leeuw. En hoe slapen dolfijnen eigenlijk?

Ook wij mensen hebben onze eigen manier van slapen. De meeste volwassenen doen dit 7-9 uur per nacht en (school)kinderen slapen 9-11 uur per nacht. Maar waarom slapen we eigenlijk? Wat gebeurt er tijdens onze slaap? En heb je tijdens de puberteit een ander dag-nacht ritme dan volwassenen?

slaap In deze module zoeken we vanuit verschillende invalshoeken (biologisch, sociaal en statistisch) naar het antwoord op deze vragen. Daarnaast doe je onderzoek naar jouw eigen dag-nacht ritme en je leert hoe je deze gegevens kunt analyseren. De uitkomsten van dit onderzoek en de opgedane kennis gebruiken jullie om een advies te geven aan jouw eigen schoolbestuur: Hoe laat is de ideale start van de schooldag van een middelbare scholier?

Voorbereiden

Bij deze activiteit zit een voorbereidende opdracht die van tevoren met de coördinatoren wordt gedeeld. Een onderdeel van de voorbereidende opdracht is dat leerlingen hun slaapritme gedurende een week bijhouden.

Praktische informatie

Niveau:
3 vwo
Data:
Er zijn 4 data: 15 maart, 22 maart, 29 maart en 6 april. De activiteit is van 9:00-15:00 uur met afwisselend online en offline werken.
Locatie:
Online via MS Teams
Partnerschap:
Ambitie Connectie

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen uiterlijk vrijdag 19 februari 2021 leerlingen aanmelden via dit formulier.

Elke school mag 4 leerlingen uit 3 vwo opgeven. Het is mogelijk om reserveleerlingen op te geven die geplaatst worden als er plekken over zijn.

Terug naar het overzicht