3vwo campusdag: School of slaap?

Moet het 1e lesuur verboden worden?slaap

Alle dieren slapen, maar wel op verschillende manieren. Een kwetsbare giraffe slaapt veel minder dan een roofdier, zoals een leeuw. En hoe slapen dolfijnen eigenlijk?

Ook wij mensen hebben onze eigen manier van slapen. De meeste volwassenen doen dit 7-9 uur per nacht en (school)kinderen slapen 9-11 uur per nacht. Maar waarom slapen we eigenlijk? Wat gebeurt er tijdens onze slaap? En heb je tijdens de puberteit een ander dag-nacht ritme dan volwassenen?

In deze module zoeken we vanuit verschillende invalshoeken naar het antwoord op deze vragen. Daarnaast doe je onderzoek naar jouw eigen dag-nacht ritme en je leert hoe je deze gegevens kunt analyseren. De uitkomsten van dit onderzoek en de opgedane kennis gebruiken jullie om een advies te geven aan jouw eigen schoolbestuur: Hoe laat is de ideale start van de schooldag van een middelbare scholier?

Voorbereiden

Bij deze activiteit zit een voorbereidende opdracht die van tevoren met de coördinatoren wordt gedeeld. Een onderdeel van de voorbereidende opdracht is dat leerlingen hun slaapritme gedurende een week bijhouden.

Praktische informatie

Niveau:
3 vwo
Data:
30 november, 6 december 2021, 25 januari, 31 januari 2022 van 10:00-16:00
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor leerlingen van partnerscholen, €25,- voor externe deelnemers

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

De inschrijving is momenteel gesloten. Je kan altijd mailen naar u-talent@uu.nl om te vragen naar de mogelijkheden. 

De U-Talent coördinator heeft inmiddels van het U-Talent team te horen gekregen op welke datum zijn of haar school is ingedeeld. Middels dit inschrijfformulier kan je voor desbetreffende datum leerlingen opgeven.

De deadline voor het opgeven van leerlingen ligt op 10 november 2021.

Terug naar het overzicht