PWS-wedstrijd (leerlingen)

Ben jij een vwo-leerling en doe je eindexamen in het schooljaar 2022-2023? Doe dan mee aan de PWS-wedstrijd van de Universiteit Utrecht! De wedstrijd helpt jou om meer te leren over het doen van onderzoek. Het maakt niet uit vanuit welk profiel of welk schoolvak het PWS wordt gemaakt: iedereen kan meedoen!

Wat is de PWS wedstrijd?
Samen met Onderwijsadvies & Training, organiseert U-Talent dit jaar weer een PWS-wedstrijd. Iedere deelnemer levert een onderzoeksvoorstel in, welke vervolgens wordt beoordeeld door wetenschappers van de Universiteit Utrecht. De beste onderzoeksvoorstellen worden geselecteerd om mee te doen aan de finaleronde; je wordt dan tijdens het maken van je profielwerkstuk gecoacht door een echte UU-wetenschapper. Lijkt dit je wel wat? Vraag dan je docent om jou of jouw groepje in te schrijven via de link onderaan deze pagina!

Aanvullend aanbod
Aanvullend aan de wedstrijd zelf, kun je als deelnemer je ook gratis inschrijven voor twee masterclasses over onderzoek doen.

Omdat je binnenkort gaat beginnen met je profielwerkstuk, of daar net aan begonnen bent, is het natuurlijk heel zinvol dat je goed nadenkt over de data die je wilt gaan verzamelen: Je wilt immers een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op je onderzoeksvraag. Ga je proeven doen en daaraan meten? Ga je mensen interviewen, al dan niet met digitale vragenlijsten? Of doe je beide?
Tijdens deze masterclass leer je hoe je data kunt verzamelen tijdens je onderzoek, bijvoorbeeld via experimenten, open interviews of vragenlijsten. Je probeert daarbij je eigen invloed zo beperkt mogelijk te houden. Vragen als “Wat zijn de kenmerken van een goede vragenlijst?”, “Hoe kun je een meting snel en nauwkeurig uitvoeren?”, “Hoe lang mag een interview duren?” en “Mag je een reep chocolade geven aan je respondenten?”, zijn voorbeelden van vragen die tijdens de masterclass worden beantwoord. Het doel van deze masterclass is dat je efficiënt én wetenschappelijk verantwoord de juiste data leert verkrijgen voor het beantwoorden van je onderzoeksvraag.

Schrijf je uiterlijk 3 juni in via deze link.

Ben je bezig met onderzoek en heb je data verzameld, maar weet je niet hoe je daar op een wetenschappelijk verantwoorde manier conclusies aan kan verbinden?  In deze masterclass leer je hoe je onderzoeksdata kunt analyseren om er betekenisvolle informatie uit te halen.Je leert hoe je je eigen (of de door ons gegeven) data kunt interpreteren en weergeven in allerlei pakkende visualisaties. Hierbij is aandacht voor de verschillende soorten data en het opzetten van een database.Tevens zoomen we in op het analyseren van één en van meerdere variabelen. Er is aandacht voor causale verbanden, correlatie, vergelijken van groepen en hypothese toetsen. Daarbij leer je een aantal statistische methoden, en hoe en wanneer je deze kunt toepassen. Onder andere de tekentoets, T-toets en chi-kwadraat komen aan bod.

Let op: tijdens deze masterclass kun je direct aan de slag met je eigen (pws)onderzoeksdata. Als je nog geen eigen data hebt is dat geen probleem, dan bieden wij data aan en kun je wel alvast oefenen!

Schrijf je uiterlijk 10 oktober in via deze link. (link wordt nog toegevoegd)

 

Hoe win je de wedstrijd?
De leerlingen die de beste onderzoeksvoorstellen hebben ingediend en tijdens het PWS-traject zijn gecoached door een UU-wetenschapper, leveren hun eind werkstuk bij ons in. Een jury beoordeelt de eindwerkstukken en stelt het winnende PWS-team van de wedstrijd vast.

De vorige PWS-wedstrijd
In het schooljaar 2018-2019 is voor de vierde keer een PWS-wedstrijd gehouden voor leerlingen in vwo 6. Het thema Dynamics of Youth stond centraal, dit is één van de vier strategische thema’s (onderzoeksgebieden) van de Universiteit Utrecht. Lees meer over de winnaars en hun onderwerpen. Of bekijk het filmpje hieronder.

 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Partnerschap:
Open

Inschrijven

Ben je geïntresseerd en wil je mee doen aan de wedstrijd? Vraag dan je PWS begeleider om jou of jouw groepje in te schrijven via deze link. Inschrijven kan t/m 23 september 2022

Terug naar het overzicht