PWS-Wedstrijd (docenten)

Ben jij PWS begeleider van leerlingen die eindexamen doen in het schooljaar 2022-2023? Laat ze dan mee doen aan de PWS-wedstrijd van de Universiteit Utrecht! De wedstrijd helpt jouw leerlingen om meer te leren over het doen van onderzoek. Daarnaast kun jij workshops volgen in het begeleiden van de leerlingen. Het maakt niet uit vanuit welk profiel of welk schoolvak het PWS wordt gemaakt: iedereen kan meedoen!

Wat is de PWS wedstrijd?
Samen met Onderwijsadvies & Training, organiseert U-Talent dit jaar weer een PWS-wedstrijd. Iedere leerling of groepje leerlingen levert een onderzoeksvoorstel in, welke vervolgens wordt beoordeeld door wetenschappers van de Universiteit Utrecht. De beste onderzoeksvoorstellen worden geselecteerd om mee te doen aan de finaleronde. De leerlingen met de beste onderzoeksvoorstellen worden tijdens het maken van het profielwerkstuk gecoacht door een echte UU-wetenschapper. Lijkt jouw leerlingen dit wat? Dan kun jij hen aanmelden via de link onderaan deze pagina!

Aanvullend aanbod
Aanvullend aan de wedstrijd zelf, kun je als docent ook gratis een workshop en een cursus in het begeleiden van profielwerkstukken volgen.

Leerlingen begeleiden bij het PWS kent zijn lastigheden. In deze interactieve workshop gaan we in op enkele basisprincipes van het begeleiden en worden docenten zich meer bewust van hun mogelijkheden. Waarop ligt de focus in jouw begeleiding: het product (PWS-verslag) of het proces dat leerlingen doorlopen? Waar hebben leerlingen sturing op nodig, en wanneer kun je het meer loslaten? Hoe geef je daar vorm aan in je feedback?

Kijk hier voor meer informatie, of schrijf je direct in via deze link.

Het begeleiden van leerlingen bij hun profielwerkstuk is een leuke maar soms ook lastige uitdaging, bijvoorbeeld omdat je als docent beperkte ervaring hebt met het begeleiden van onderzoek. In deze cursus ontdek je waar voor jou de uitdaging ligt en leer je hoe je je leerlingen begeleidt en beoordeelt bij het PWS. Kijk hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

 

Hoe win je de wedstrijd?
De leerlingen die de beste onderzoeksvoorstellen hebben ingediend en tijdens het PWS-traject zijn gecoached door een UU-wetenschapper, leveren hun eind werkstuk bij ons in. Een jury beoordeelt de eindwerkstukken en stelt het winnende PWS-team van de wedstrijd vast.

De vorige PWS-wedstrijd
In het schooljaar 2018-2019 is voor de vierde keer een PWS-wedstrijd gehouden voor leerlingen in vwo 6. Het thema Dynamics of Youth stond centraal, dit is één van de vier strategische thema’s (onderzoeksgebieden) van de Universiteit Utrecht. Lees meer over de winnaars en hun onderwerpen. Of bekijk het filmpje hieronder.

 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Partnerschap:
Open

Inschrijven

Lijkt jouw leerlingen dit wat? Dan kun jij hen aanmelden via deze link. Inschrijven kan t/m 23 september 2022

Terug naar het overzicht