Activiteiten

Proevenparade: Golven en Trillingen

Het departement Natuur- en Sterrenkunde van de Universiteit Utrecht heeft met Up² (Utrechtse ProevenParade)  een breed aanbod aan natuurkunde experimenten voor leerlingen in 5 HAVO en 5 en 6 VWO, waaronder een aantal quantumexperimenten.
Up2 kan zowel door docenten met hun klas worden gebruikt als door leerlingen voor hun profielwerkstuk of andere individuele onderzoeksopdrachten. Meer informatie over de experimenten is te vinden op http://www.fi.uu.nl/bbp/ (de nieuwe Up2 site is nog in ontwikkeling).

Wil je graag kennismaken met het aanbod aan experimenten en ideeën uitwisselen over de inzetbaarheid hiervan op school? Dit kan op dinsdag 7 november van 16.00 tot 19.00 uur tijdens de workshop “Proevenparade: Golven en Trillingen”.

Tijdens deze middag kijken we hoe practicumopstellingen uit dit domein kunnen worden ingezet op school. Ook licht prof. dr. Huib de Swart in een lezing de toepassing van dit domein toe binnen zijn onderzoeksgebied: fysische oceanografie.  Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeksresultaten zal hij vragen over minder bekende kanten van het getij behandelen. Bijvoorbeeld: kan het ook één of drie keer per dag vloed zijn, en is er een relatie tussen het klimaat en het getij?

Daarnaast zal er, onder het genot van soep en broodjes, worden besproken hoe het departement Natuur-en Sterrenkunde middelbare school docenten en TOA’s kan ondersteunen en hoe we dit kunnen vertalen naar een betere aansluiting tussen VO en HO. Voorafgaand aan de workshop is er vanaf 15 uur optioneel de gelegenheid om kennis te maken met het gehele aanbod aan experimenten uit andere domeinen.

Programma
Locatie: Kruyt gebouw, zaal W 230, de Uithof.

15.00 – 16.00:
Inloop met koffie en thee.
Optioneel: kennismaking met experimenten uit andere domeinen

16.00 – 17.30:
Uitvoering en onderlinge bespreking van experimenten Golven en Trillingen

17.30 – 18.00:
Bespreking met soep en broodjes

18.00 – 19.00:
Lezing Prof. dr. Huib de Swart – “Onderzoek naar minder bekende kanten van het getij”

Optioneel
Locatie: Victor J. Koningsbergergebouw, zaal Atlas, de Uithof.

20.00 – 22.00:
Lezing  Biofysica – dr. Lukas Kapitein
Georganiseerd door het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Doelgroep

Natuurkunde docenten en toa’s

Praktische informatie

Data:
Dinsdag 7 november 2017 van 16.00 - 19.00 uur
Locatie:
De Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor zowel U-Talent partnerscholen als overige aanmeldingen.

Inschrijven

Deze middag wordt georganiseerd door het Departement Natuurkunde- en Sterrenkunde. 
Opgeven voor de Proevenparade: Golven en Trillingen kun je doen door uiterlijk 2 november een mail te sturen naar science.outreach.phys@uu.nl onder vermelding van je naam, school en eventuele dieetwensen. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Wees zo snel mogelijk met opgeven om zeker te zijn van een plekje!

Heb je zelf een experiment ontwikkeld dat je graag wilt delen of waar je feedback op wilt ontvangen, dan is dat van harte welkom. Geef het aan in de mail, dan houden wij er rekening mee.

Terug naar het overzicht