Activiteiten

Partities en telfuncties

Stel je hebt in je broekzak 1 stuiver, 3 muntjes van 20 cent en 7 muntjes van 50 cent. Welke bedragen kun je dan gepast betalen? Je ziet snel dat het maximumbedrag 4 euro 15 is, en dat je bijvoorbeeld precies 10 cent niet gepast kunt betalen. Zijn er misschien ook bedragen die je op verschillende manieren kunt passen? En wat als je een andere combinatie van munten in je zak hebt? Met wat proberen kun je zulke vragen wel oplossen, maar als je in plaats van een paar muntjes een flinke spaarpot neemt dan kom je er met proberen niet meer uit.

Ander voorbeeld: op hoeveel manieren kun je het getal 25 schrijven als som van getallen kleiner of gelijk aan 25? Je kunt dit bepalen door alle mogelijke manieren systematisch op te schrijven en vervolgens te tellen. Waarschijnlijk ben je dan iets van 8 uur bezig, er zijn namelijk 1958 verschillende mogelijkheden.
In deze masterclass leer je hoe je gebruik kunt maken van partities en telfuncties om op dit soort problemen snel en systematisch antwoord te geven.

Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met wiskunde B.

NB: bij deze masterclass zit geen overnachting!

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
20 & 21 oktober 2017
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€55,- voor een tweedaagse masterclass inclusief lunch zonder overnachting, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

De inschrijving is gesloten.

Terug naar het overzicht