U-Talent

Papier en karton: verrassende vezels

We zijn druk bezig om ons programma van volgend jaar vorm te geven. Alle praktische informatie over data en inschrijven wordt in de zomervakantie bijgewerkt en aangevuld.

De enthousiaste medewerkers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken organiseren dit jaar nóg een masterclass voor U-talent. In oktober bezochten we met 15 enthousiaste leerlingen de papierfabriek Smurfit Kappa Parenco en kregen we een rondleiding langs de indrukwekkende weg die gerecycled papier aflegt. Daarna gaf een alternatievevezelexpert een interessante lezing over de verschillende alternatieve vezels waarvan papier gemaakt kan worden zoals van tomaat en suikerbiet. Nadat we ook zelf een stuk papier gemaakt hadden verlieten de leerlingen de papierfabriek met een berg aan nieuwe kennis en ideeën over de wereld van papier.

In mei bezoeken we een andere papierfabriek en de medewerkers van de Koninklijke VNP zijn druk bezig om een leuk en interessant programma voor ons op te stellen.

We verdiepen ons opnieuw in de papierwereld. Omdat oud papier schaarser en schaarser wordt, zijn papierfabrieken continu op zoek naar andere grondstoffen om papier van te maken. Denk aan gras, tomatenstengels en suikerbieten. Maar er is vast veel meer mogelijk; in groepen gaan we onder leiding van een alternatievevezelexpert op zoek naar nog meer nieuwe grondstoffen waarvan we papier kunnen maken. 

We maken niet alleen papier van nieuwe grondstoffen, we zoeken ook naar manieren om papieren en kartonnen producten vaker dan eenmaal te gebruiken. Want recycling is mooi, maar hergebruik gevolgd door recycling is nog fijner. Zet je fantasie aan het werk en denk wederom in groepen na over manieren om hergebruik van bijvoorbeeld bol.com-verpakkingen te stimuleren. Een professionele jury buigt zich over jullie ideeën! 

 

Doelgroep
Deze masterclass is voor 4/5 havo en 4/5/6 vwo-leerlingen.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Locatie:
Papierfabriek in het midden van het land (n.t.b.)
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

Inschrijfinformatie: U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht