U-Talent

Ondersteunen van de identiteitsontwikkeling van leerlingen: Het belang van formatief handelen

De ontwikkeling van een eigen identiteit is een belangrijke taak voor leerlingen. Met name rondom transitiemomenten, zoals de overgang naar het voortgezet of hoger onderwijs en de profielkeuze, houden leerlingen zich bezig met de vraag: ‘Wie ben ik en wie wil ik later zijn?’ Juist op die momenten ontstaan soms ook vragen of problemen.  

Docenten zijn van groot belang om leerlingen op deze momenten te ondersteunen en inzicht te geven in wat ze al weten, wat ze nog kunnen exploreren en hoe ze dat het beste kunnen doen. Maar docenten hebben ook invloed op de identiteit van leerlingen via de – soms onbewuste – verwachtingen van de docent, het formatief handelen en de docent-leerling relatie. 

In deze lezing presenteren we nieuwe wetenschappelijke inzichten over de identiteitsontwikkeling tijdens schooltransities en het belang van formatief handelen door docenten. We besteden ook expliciet aandacht aan hoe je formatief handelen vorm kan geven in de praktijk om zo de identiteitsontwikkeling van leerlingen te optimaliseren. 

De activiteit begint met een presentatie door de onderzoekers over de identiteitsontwikkeling tijdens schooltransities en het belang van formatief handelen. Daarna is er ruimte voor vragen en interactie over hoe je formatief handelen vorm kan geven in de praktijk. Bijvoorbeeld: Wat kun je zeggen/doen om intrinsieke motivatie en exploratie te stimuleren en keuzestress en prestatiedruk te verminderen? Het doel van de activiteit is om elkaar te inspireren met concrete ideeën en good practices om de identiteitsontwikkeling van leerlingen te ondersteunen. 

Praktische informatie

Data:
Donderdag 16 februari van 15:00-16:30
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
1 U-point voor docenten van partnerscholen, €75,- voor externe deelnemers

Inschrijven

Je kan je inschrijven t/m 29 januari via dit formulier.

Als je een partnerschooldocent bent die zich gratis of o.b.v. U-Points heeft aangemeld, dan kan U-Talent een no show fee van 25 euro aan je school berekenen, als je zonder afmelding niet aanwezig bent, of als je je 10 of minder werkdagen voor aanvang van de activiteit afmeldt en geen vervanger stuurt. Dit geldt ook voor online bijeenkomsten.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht